Confesiunile unui fost şef din spionajul nord-coreean despre „afacerile“ regimului de la Phenian

Kim Kuk-song, fost şef în spionajul nord-coreean, a oferit un interviu amplu pentru BBC despre activitatea sa în slujba regimului de la Phenian, recunoscând că a trimis asasini pentru a ucide critici şi chiar a construit un laborator ilegal de droguri pentru a ajuta la strângerea de fonduri în slujba „revoluţiei”.

Kim Kuk-song a lucrat timp de 30 de ani în spionajul nord-coreean până la dezertarea sa în 2014. El vorbeşte despre un regim disperat să câştige bani prin orice mijloace posibile, de la tranzacţii cu droguri până la vânzarea de arme în Orientul Mijlociu şi Africa. Şi susţine totodată că reţelele de spionaj şi cibernetice din Coreea de Nord pot ajunge în întreaga lume.

Potrivit acestuia, terorismul este un „instrument politic” pentru regimul de la Phenian. El dă ca exemplu misiunea de a organiza operaţiunea de asasinare a lui Hwang Jang-yop, fost preşedinte al Adunării Supreme a Poporului şi inspirator al doctrinei Juche, care stă la bazele regimului de la Phenian. Hwang Jang-yop s-a dus într-o vizită în China în 1997 dar nu s-a mai întors în Coreea de Nord, refugiindu-se la Seul, în Coreea de Sud. Coreea de Nord a recurs adesea la terorism pentru a controla disidenţa şi stârni teamă în rândul vecinilor săi. În martie 2010, regimul de la Phenian a scufundat o navă a Coreei de Sud, atac soldat cu moartea a 46 de persoane.

Şase luni mai târziu, nord-coreenii au ucis doi soldaţi şi doi civili în urma bombardării insulei Yeongpyoeong, care aparţine Coreei de Sud. Însă cea mai notorie operaţiune de asasinare comandată de Coreea de Nord este cea care l-a vizat pe Kim Jong-nam, fratele vitreg al lui Kim Jong-un. Kim Jong-nam a murit în 2017 la Kuala Lumpur, Malaysia, după ce a fost atacat pe aeroport cu o substanţă chimică extrem de toxică.

Spion la Casa Albastră

Kim Kuk-song spune că una dintre responsabilităţile sale în Nord a fost dezvoltarea unei strategii pentru a „subordona politic” Sudul. Pentru a-şi atinge scopul, a înfiinţat o reţea de „ochi şi urechi pe teren”, iar unul dintre agenţi a ajuns până în interiorul Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană. Kim Kuk-song nu dezvăluie numele agentului, dar spune că acesta a fost infiltrat la începutul anilor ’90 şi a activat timp de cinci-şase ani în Biroul Prezidenţial de la Seul înainte de a se întoarce „în siguranţă” la Phenian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *