Conflict diplomatic între Arabia Saudită și Canada

Arabia Saudită a anunţat luni că a decis să-l expulzeze pe ambasadorul Canadei la Riad şi să ”îngheţe” orice relaţii comerciale, în replică la critici repetate ale Ottawei cu privire la reprimarea unor activişti în domeniul drepturilor omului, relatează AFP.

Regatul saudit a dat un termen de 24 de ore diplomatului canadian să părăsească ţara şi îşi recheamă ambasadorul în Canada ”la consultări”, într-o înăsprire bruscă a relaţiilor între cele două ţări.

Reacţia Riadului vine după ce şefa diplomaţiei de la Ottawa a cerut eliberarea activistului Raif Badawi şi surorii sale, Samar.

Ensaf Haidar, soţia lui Raif Badawi, locuieşte în Quebec împreună cu cei trei copii ai cuplului. Aceştia au devenit recent cetăţeni canadieni.

„Am fost informaţi de ceea ce ministrul canadian de Externe şi Ambasada canadiană în Regat (Arabia Saudită n.red) au spus despre ceea ce au numit „activişti ai societăţii civile” şi afirmăm că această atitudine negativă şi surprinzătoare este o acuzaţie incorectă”, a comunicat Ministerul de Externe de la Riad printr-un mesaj pe Twitter.

Ottawa a încălcat legile şi procedurile juridice saudite şi a violat suveranitatea Arabiei Saudite, a mai afirmat MAE de la Riad.

„Canada va milita mereu pentru protecţia drepturilor omului, inclusiv drepturile femeilor şi libertatea de expresie în întreaga lume”, a declarat Marie-Pier Baril, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe de Ottawa.

Regatul Arabiei Saudite ”nu va accepta de la nicio ţară o ingerinţă în afacerile sale interne sau diktate impuse”, a declarat ministerul saudit de Externe pe Twitter, reflectând fermitatea prinţului moştenitor Mohammad bin Salman în domeniul politicii externe.

Riadul a anunţat de asemnea că regatul a decis să ”îngheţe toate noile tranzacţie privind comerţul şi investiţiile” în Canada.

Ambasada canadiană s-a declarat ”îngrijorată grav” de un nou val de arestări ale unor activişti ai drepturilor omului în regat.

”Îndemnăm autorităţile saudite să-i elibereze imediat, dar şi pe toţi ceilalţi activişti paşnici ai #drepturiloromului”, a declarat ambasada vineri într-un comunicat publicat pe Twitter.

Ministerul saudit de Externe şi-a exprimat nemulţumirea faţă de formularea comunicatului ambasadei.

”Este foarte regretabil că cuvintele «eliberarea imediată» figurează în comunicatul canadian”, a declarat ministerul. ”Este inacceptabil în relaţiile între două state”.

La 2 august, şefa diplomaţiei canadiene Chrystia Freeland s-a declarat ”foarte alarmată să afle despre încarcerarea lui Samar Badaoui”, o activistă a egalităţii între femei şi bărbaţi, arestată săptămâna trecută împreună cu colega sa Nassima al-Sadah.

Samar Badaoui este laureata Premiului internaţional al curajului feminin 2012, decernat de Departamentul de Stat american.

Ea a făcut campanie în vederea eliberării fratelui său, Raef al-Badaoui, un blogger disident, şi a lui Walid Abou al-Khair, fostul său soţ.

Un cetăţean saudit, Raef al-Badaoui este încarcerat din 2012 din cauza unor declaraţii peblog. El a fost condamnat în noiembrie 2014 la zece ani de închisoare şi la 1.000 de lovituri de bici din cauza ”insultării islamului”.

Soţia lui Raef al-Badaoui, Ensaf Haidar, s-a instalat la Québec din toamna lui 2013 împreună cu cei trei copii.

În aprilie, premierul canadian Justin Trudeau i-a transmis personal prinţului saudit ”îngrijorările importante şi constante” faţă de bloggerul încarcerat.

Arestările lui Samar Badaoui şi a colegei sale au avut loc la câteva săptămâni după cele ale aproximativ zece actviste ale drepturilor femeilor, acuzate de aducere atingere securităţii naţionale şi de colaborare cu inamicii statului.

Unele au fost eliberate între timp.

La fel ca Badaoui, Nassima al-Sadah este o veche opozantă a sistemului tutelei din Arabia Saudită, care pune o femeie sub autoritatea unui bărbat atunci când este vorba despre studii, călătorii sau căsătorie.

Tânărul prinţ moştenitor saudit a introdus recent o serie de reforme, precum autorizarea femeilor de a conduce, vizând să poleiască imagina uneori austeră a regatului, în momentul în care acesta îşi pregăteşte reconversia după decenii de ”totul se reduce la petrol”.

În paralel, liderul în vârstă de 32 de ani duce o politică externă agresivă, îndemnând de exemplu la blocarea vecinului său Qatarul sau participând la bombardamente vizând rebeli huthi susţinuţi în Yemen de inamicul şi rivalul său Iranul. El a blocat orice formă de opoziţie în regat, mai întâi, cu scopul de a-şi aşeza puterea.

”Este mai uşor să întrerupi relaţiile cu Canada decât cu celellate” ţări, explică pentru AFP Bessma Momani, de la Universitatea Waterloo din canada.

”Nu există relaţii comerciale solide, iar atacarea Guvernului Trudeau poate avea un anumit răsunet în rândul aliaţilor belicoşi din regiune. Miile de studenţi din Canada riscă, în schimb, să aibă de suferit”.

Potrivit site-ului Global Affairs, valoarea schimburilor comerciale între Canada şi Arabia Saudită s-a ridicat în anul 2016 la aproape 2,3 miliarde de dolari. În acelaşi an, Canada a exportat echipamente militare către Arabia Saudită în valoare 142,2 milioane de dolari.

Guvernul de Ottawa, condus de premierul liberal Justin Trudeau, se confruntă cu presiuni în plan intern să stopeze exporturile de echipamente militare către Arabia Saudită în contextul temerilor că armele ar putea fi folosite pentru comiterea de abuzuri în această ţară şi în Y

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *