Conflictul dintre membrii SANITAS și Ministerul Sănătății ia proporții!
Cu toată dispoziția reprezentanților Ministerului Sănătății de a dialoga și a încerca rezolvarea amiabilă a problemelor invocate de angajații din sistem, conflictul din sănătate se acutizează.Conform comunicatului oficial, Sorina PINTEA a declarat că au fost identificate câteva soluții punctuale dar că discuțiile cu membrii sindicatelor vor continua cu respectarea legii în vigoare. Pentru azi, 14.03.2018, se va organiza și o dezbatere publică pe tema Regulamentului de sporuri, se vor face noi analize, se va reașeza Regulamentul de sporuri pe categorii de personal pentru că există interes față de personalul medical și angajații din sistem.
Interesată în mod real de rezolvarea confllictului, ministrul Sorina Pintea a declarat că, în prezent există o lege în vigoare care trebuie respectată, iar Regulamentul de sporuri prevede încadrarea în plafonul de 30% pentru spitale, aspect care intră în contraicțiecu revendicările sindicaliștilor SANITAS.
Nu de aceeași părere sunt însă și reprezentanții SANITAS, din perspectiva cărora realitatea este următoarea:
- Creșterile salariale au fost acordate discriminatoriu, în numele unui obiectiv care, la începuturile acestei guvernări, se anunța generos: oprirea exodului personalului calificat din sistemul public de sănătate!
- Legea – cadru a salarizării bugetare, în esență favorabilă unor categorii de personal are, din păcate, și o problemă gravă: tratează în mod inechitabil categorii de personal care lucrează împreună, în aceleași instituții și în aceleași condiții (vezi farmaciști, biologi, biochimişti, psihologi, infirmieri, brancardieri, personal TESA din spitale etc.!)
- Creșterile salariale promise au fost parțial anulate de trecerea contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.
- Noul Regulament de sporuri, care putea să mai corecteze din inechități, se blochează în acea limită de 30% impusă de lege ordonatorului principal de credite.
Pe fond, rezultatul așa-ziselor creșteri este că sunt categorii profesionale care, de la 1 martie 2018, câștigă cu mult mai puțin decât se promite oficial, sunt categorii profesionale care rămân cu aceleași venituri ca până acum și sunt angajați care vor înregistra o pierdere de venituri!
Mai mult, SANITAS cere angajaților din sistemul de sănătate sănătate și asistență socială nu se lasă înșelați de o astfel de ipocrizie politică și să rămână uniți pentru ca guvernanții să le soluționeze cererile.
„Mai au încă posibilitatea să corecteze tratamentul inechitabil la care sunt supuși angajații din sănătate și asistență socială și să evite o reacție generalizată a membrilor noștri de sindicat”, a afirmat liderul SANITAS, Leonard Bărăscu.
Sursa foto: https://b1.ro