Conflictul diplomatic dintre Ungaria și Ucraina a ajuns la „lista morții”

Conflictul diplomatic dintre Ungaria și Ucraina capătă accente tot mai grave, după ce în regiunea Transcarpatia a început să circule o „listă a morții” în care sunt menționate 300 de nume de maghiari, inclusiv oficiali de la Budapesta. Pe listă s-ar afla și numele ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijarto.

Lista a fost publciată pe site-ul ucrainean naționalist Mirotvoreț, care este, de fapt, o bază de date în care sunt menționați toți cei care sunt considerați dușmani ai Ucrainei. Pe listă sunt trecuți și etnici maghiari din Transcarpatia care au primit de curând cetățenia ungară.

„Politica anti-ungară a atins un alt nivel”, a declarat Levente Magyar, secretar de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta, acuzând Kievul că întreține o atmosferă de violență și frică la granița dintre Ungaria și Ucraina.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a declarat la radio Kossuth , că a declara că nu există nicio legătură între statul ucrainean şi o listă cu datele unor cetăţeni ucraineni care au şi cetăţenia ungară este echivalent cu a minţi.

Szijjarto a insistat că lista cu aproximativ 300 de etnici maghiari – oficiali guvernamentali sau municipali – publicată de site-ul ucrainean Mirotvoreț conţine informaţii care puteau fi obţinute numai de la guvern sau serviciile secrete.

Şeful diplomaţiei ungare a adăugat că un lider al organizaţiei civile care administrează site-ul a lucrat pentru serviciile secrete ucrainene, în timp ce un fondator al organizaţiei este încă angajat al guvernului de la Kiev.

El a acuzat statul ucrainean de „eşec evident în ceea ce priveşte protejarea propriilor cetăţeni” şi a susţinut că Ucraina nu a făcut până acum nimic pentru a rezolva problema.

Guvernul ungar l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i cere explicaţii despre publicarea datelor cetăţenilor ucraineni care au şi cetăţenie ungară, date pe care Budapesta le-a descris o ‘listă a morţii’. Executivul de la Budapesta a început să acorde în anul 2011 cetăţenia ungară etnicilor maghiari din străinătate, mai ales din ţările vecine, precum Ucraina.

La 20 septembrie, agenţia ucraineană de presă Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie de la consulatul Ungariei din Beregovo (Beregszasz, în maghiară, oraş situat la frontiera dintre Ucraina şi Ungaria), în cadrul căreia au fost înmânate paşapoarte ungureşti unor etnici maghiari care au depus jurământ de credinţă Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autorităţile ucrainene în legătură cu obţinerea dublei cetăţenii. Ucraina interzice dubla cetăţenie, dar nu are prevăzute sancţiuni legale pentru cei care o primesc.

Ulterior, pe 4 octombrie, Ucraina l-a declarat persona non grata pe consulul Ungariei la Beregovo, la rândul ei Budapesta expulzând ulterior un consul ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *