Confruntate cu prăbușirea lirei, autoritățile din Turcia îl „imploră” pe Trump să revină la masa negocierilor

Ministrul Comerţului din Turcia, Ruhsar Pekcan, l-a implorat vineri pe preşedintele american, Donald Trump, să revină la masa negocierilor privind taxele, declarând că o dispută comercială între cele două ţări poate şi ar trebui să fie rezolvată prin dialog, scrie Reuters.

„Eforturile repetate de a comunica administraţiei SUA că niciunul dintre criteriile privind taxele americane nu se poate aplica Turciei s-au dovedit a fi inutile până acum”, a declarat Pekcan.

„Totuşi, îl implorăm pe preşedintele Trump să se întoarcă la masa negocierilor, acest lucru poate şi ar trebui să fie rezolvat prin dialog şi cooperare”, a adăugat el.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au deteriorat după ce Turcia l-a reţinut pe pastorul american Andrew Brunson pentru acuzaţii de terorism.

Turcia nu va ceda la intimidare şi la şantaj, a declarat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia unui miting desfăşurat la Gumushane, în nodul ţării, la scurt timp după ce omologul său american Donald Trump a anunţat dublarea tarifelor vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, transmite dpa.

Erdogan a făcut referire la membri ai mişcării conduse de clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA şi pe care Ankara îl acuză de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Formularea preşedintelui turc nu a menţionat însă în mod direct Statele Unite sau pe Trump.

„Aceia care nu au luat niciun fel de măsură în privinţa laşilor (membri ai mişcării), pe care i-au protejat, găzduit în vile, nu ne pot ţine lecţii despre lege„ , a spus Erdogan.

Ei nu pot folosi limbajul ameninţării şi şantajului împotriva acestei naţiuni. Încercarea de intimidare a acestei naţiuni nu îi va duce nicăieri„ , a adăugat preşedintele turc.

El a făcut apel la o soluţie prin negocieri şi diplomaţie.

Preşedintele Donald Trump a anunţat vineri că SUA dublează tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, care ajung astfel la 50%, respectiv 20%. În postarea sa pe Twitter, Trump a invocat şi prăbuşirea lirei turceşti, care vineri a atins un minim istoric atât faţă de dolar, cât şi faţă de euro.

„Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment!„, a scris Trump pe Twitter.

Vineri, lira turcă a ajuns la cel mai scăzut nivel faţă de dolar, determinându-l pe Erdogan să denunţe „un război economic” împotriva ţării sale. El a făcut apel la cetăţenii turci să îşi vândă valuta şi să cumpere lire turceşti.

Lira turcă a ajuns la cel mai scăzut nivel faţă de dolar, determinându-l pe Erdogan să denunţe „un război economic” împotriva ţării sale. El a făcut apel la cetăţenii turci să îşi vândă valuta şi să cumpere lire turceşti.

Acţiunile producătorilor de oţel şi aluminiu din Turcia au scăzut cu ponderi cuprinse între 16% şi 20% pe fondul unei lire depreciate la un minim record şi a tarifelor anunţate de Trump.

Potrivit Bloomberg, indicele BIST 100, reprentativ pentru piaţa de capital din Turcia, a scăzut cu aproape 9%, cea mai mare scădere din ultimii doi ani.

În acelaşi timp, jucătorii din industria de oţel şi aluminiu primesc în plin lovitura dată de Trump, care a anunţat astăzi că va dubla tarifele pe oţel şi aluminiu pentru Turcia, 50%, respectiv 20%.

Astfel, vineri la ora 17.00, acţiunile producătorului de ţevi de oţel Ozbal Celik Boru erau în scădere cu 19,3%, cele ale producătorului de oţel Iskenderun Demir cu circa 16%, iar cele ale companiei Koza Anadolu Metal Madencilik, activă şi în mineritul de metale, cu 16%.

Nu doar acţiunile companiilor cu legături în industria grea au de suferit. Acţiunile Konfrut Gida Sanayi, un producător de sucuri, erau în scădere cu 19%.

În acelaşi timp, lira s-a depreciat la 6,5621 faţă de dolar, cel mai mare declin din 2001 până în prezent.

Băncile care au active pe piaţa din Turcia sau care creditat masiv actori din piaţa turcească sunt şi ele afectate de situaţia economică a Turciei şi de prăbuşirea lirei, cu acţiunile BBVA, proprietar al Garanti, în scădere cu 5,8% de la începutul şedinţei, în timp ce acţiuile italienilor de la UniCredit înregistrează o scădere de 5,1%.

Instituţiile bancare din Turcia urmează să aibă o reuniune de urgenţă cu organismele de reglementare, în urma celei mai recente deprecieri a cursului valutar.

Erdogan a discutat telefonic cu Vladimir Putin despre o „cooperare economică”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre o „cooperare economică şi pe piaţa de schimb”, a anunţat Kremlinul, după ce lira turcă a fost în scădere iar Donald Trump a anunţat mărirea taxelor pentru Ankara, scrie Politico.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *