Consiliul European discută situaţia din Belarus. Opoziția belarusă încearcă să se organizeze

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a convocat o întâlnire prin videoconferinţă, miercuri la ora locală 12.00, a membrilor Consiliului, pentru a discuta situaţia din Belarus. Oficialul european a precizat, luni pe Twitter, că este inacceptabilă violenţa la adresa protestatarilor, iar cetăţenii din Belarus au dreptul de a-şi alege liber liderul.

„Voi convoca o reuniune a membrilor Consiliului European miercuri, ora 12.00, pentru a discuta situaţia din Belarus. Cetăţenii din Belarus au dreptul de a decide cu privire la viitorul lor şi să aleagă liber viitorul lider. Violenţa împotriva protestatarilor este inacceptabilă şi nu poate fi permisă”, a scris preşedintele Consiliului European Charles Michel, luni pe Twitter.

Preşedintele Belarusului de 26 de ani, Lukaşenko a fost reales recent, conform autorităţilor cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor. Rezultatul alegerilor este contestat de belaruşi, care au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta.
Zeci de mii de opozanţi ai lui Aleksandr Lukaşenko s-au strâns la Minsk, duminică, pentru a protesta faţă de realegerea preşedintelui belarus. „Marşul pentru Libertate” a venit în contextul nemulţumirilor din ce în ce mai mari legate de suspiciunile de fraudare a alegerilor şi violenţei poliţiei la protestele de după scrutin.

Uniunea Europeană urmează să impună noi sancţiuni oficialilor din Belarus, în contextul violenţelor de la protestele care au avut loc după scrutinul din 9 august, a anunţat ministrul de Externe german Heiko Maas, după o videoconferinţă cu miniştrii de externe din statele membre UE, transmite Deutsche Welle.

Zeci de mii de opozanţi ai lui Aleksandr Lukaşenko s-au strâns la Minsk, duminică, pentru a protesta faţă de realegerea preşedintelui belarus. „Marşul pentru Libertate” a venit în contextul nemulţumirilor din ce în ce mai mari legate de suspiciunile de fraudare a alegerilor şi violenţei poliţiei la protestele de după scrutin.

Opoziţia din Belarus a înfiinţat marţi un consiliu, iniţiativă denunţată de Lukaşenko ca o încercare de preluare a puterii la 10 zile după alegerile care au dus la declanşarea unor demonstraţii de amploare, transmite Reuters.

Mulţi dintre liderii importanţi din opoziţie sunt fie în închisoare fie în exil, inclusiv candidata la preşedinţie Sviatlana Tsihanouskaia, care a fugit din ţară după votul despre care susţinătorii săi afirmă că l-a câştigat.

Mii de protestatari au ieşit în stradă, înfruntând autorităţile, pentru a cere demisia lui Lukaşenko.

Olga Kovalkova, reprezentanta lui Tihanovskia la conferinţa de presă organizată pentru lansarea noului consiliu al opoziţiei, a spus că se aşteaptă ca Tihanovskaia să revină în curând la Minsk, pentru a acţiona ca un garant într-o tranziţie a puterii negociată.

”Acţionăm doar prin mijloace legale. Situaţia este critică. Autorităţile nu au altă soluţie decât să vină la dialog. Situaţia se va înrăutăţi”, a spus Kovalkova.

Anterior, Lukaşenko a descris consiliul opoziţiei ca fiind ”o încercare de preluare a puterii” şi a promis ”măsuri adecvate”, în remarci făcute în cadrul Consiliului său de Securitate, transmite la televiziune.

În condiţiile în care rezultatele oficiale ale alegerilor l-au declarat învingător cu 80% din voturi, Lukașenko pare să fi subestimat amploarea nemulţumirii publice întro ţară cu dificultăţi economice şi epidemia de coronavirus pe care le-a respins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.