Consulul israelian la New York a demisionat în semn de protest faţă de demiterea ministrului Apărării

Consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării Yoav Gallant, într-o dispută în creştere cu privire la reforma judiciară solicitată de guvern, informează Reuters.
„Nu mai pot continua să reprezint acest guvern”, a spus Asaf Zamir pe Twitter.”Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume”.
Premierul Benjamin Netanyahu şi-a demis duminică ministrul apărării, care cu o zi în urmă ceruse suspendarea reformei judiciare ce a declanşat proteste stradale care nu mai contenesc de la începutul anului.
La începutul lunii ianuarie, ministrul justiţiei, Yariv Levin, a anunţat un plan de reforme ce include adoptarea unei clauze care să permită Parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme pentru a creşte puterea politică a aleşilor în defavoarea magistraţilor.
În absenţa unei Constituţii propriu-zise, puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului în Israel. Curtea Supremă poate să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional.
Statele Unite se declară „profund îngrijorate” de situaţia din Israel şi fac apel la compromis
Statele Unite s-au declarat duminică „profund îngrijorate” de situaţia din Israel, unde ministrul Apărării a fost demis după ce a cerut o pauză în proiectul de reformă a justiţiei, şi au cerut un „compromis” între părţi, transmite luni AFP.
„Suntem profund îngrijoraţi de evenimentele de astăzi din Israel, care subliniază încă o dată nevoia urgentă de compromis”, a declarat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.
„Valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână o caracteristică a relaţiilor dintre SUA şi Israel”, a spus ea.
„Societăţile democratice sunt consolidate prin mecanisme de control, iar schimbările fundamentale ale unui sistem democratic ar trebui realizate cu cea mai largă posibil bază de sprijin popular”, a continuat Watson.
„Continuăm să îndemnăm conducerea israeliană să găsească un compromis cât mai curând posibil. Credem că aceasta este cea mai bună cale de urmat pentru Israel şi toţi cetăţenii săi”, a adăugat ea.
Actualul guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, urmăreşte prin această reformă creşterea puterii parlamentarilor în defavoarea magistraţilor. Potrivit criticilor, acest proiect de reformă pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.