Moștenirea Firea aruncă Capitala în HAOS! Conturile Primăriei, blocate: Suma datorată este URIAŞĂ!

Conturile Primăriei Capitalei au fost blocate, miercuri, de către omul de afaceri Costică Constanda, care are de luat de la Municipalitate o sumă foarte mare de bani.

Conturile Primăriei Capitalei au fost blocate miercuri după ce Municipalitatea nu a plătit o datorie de 75 de milioane de euro către familia omului de afaceri Costică Constanda.

Primarul general, Nicușor Dan, declara în februarie că se caută o soluție pentru plata datoriei.

Una dintre soluții era ca plata să se facă eșalonat, care, însă nu a funcționat.

„Lucrăm la o soluție pentru a rezolva problema celei mai mari datorii pe care Primăria Generală o are acum – cele aproximativ 70 de milioane de euro (fără penalități) către familia Constanda.

Am format o comisie la primărie, din care, alături de mine, fac parte cei doi viceprimari generali, precum și colegi din Direcția Juridică și Direcția Economică. Am avut zilele trecute o primă întâlnire a comisiei, în care s-a făcut o informare detaliată a cazului. Scopul e să identificăm variantele posibile pentru această datorie și apoi să le discutăm cu creditorii, ca să ajungem la o soluție acceptabilă pentru ambele părți”, a preciza Nicușor Dan în februarie.

Datoria către Costică Constanda și Maria Constanda trebuie achitată potrivit unei decizii definitive a instanței, dată în 2018.

În august 2020, Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Primarul general de la momentul respectiv, Gabriela Firea, declara că PMB trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezenta 20% din bugetul anual al Capitalei.

Litigiul dintre Primăria Capitalei și Constanda a plecat încă din 2003, când primar era Traian Băsescu. Edilul de atunci a semnat două decizii prin care le-a dat lui Eugen Lincaru și Dumitru Tudor un teren în Parcul Bordei, în schimbul unui teren din Satul Francez.

La vremea aceea, omul de afaceri Costică Constanda, deținătorul drepturilor litigioase în acest caz, a solicitat emiterea unui PUZ pentru construirea unui complex imobiliar în Parcul Bordei.

CGMB a refuzat aproabarea acestui PUZ, pe motiv că „Bordei” era spațiu verde, iar Constanda s-a adresat instanței.

În 2007, primarul Adrian Videanu semnează un schimb cu Constanda și i se dă înapoi terenul din Satul francez, unde, omul de afaceri cere din nou, în 2009, aprobarea unui PUZ, dar este respins de CGMB.

În cele din urmă, Constanda solictă Parcul Bordei înapoi, reclamând că Primăria nu a respectat contractul de schimb de pe vremea lui Videanu, iar în 2011, Tribunalul București decide că Primăria trebuie să-i plătească lui Constanda 165 de milioane de euro, contravaloarea pe terenul din Bordei, la valoarea din 2008.

În 2013, speța este judecată la Curtea de Apel București, unde se decide că omul de afaceri are de primit de la Municipalitate 75 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *