Coreea de Nord continuă să producă rachete balistice intercontinentale

Serviciile de spionaj din USA au detectat semne care par să indice că regimul din Coreea de Nord ar fabrica una sau două noi rachete balistice intercontinentale, capabile să ajungă în SUA, în pofida negocierilor privind programul său nuclear, scrie Washington Post, citând oficiali americani care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Oficialii citaţi de cotidianul american au dezvăluit că serviciile de spionaj cred că procesul de fabricare a rachetelor se desfăşoară într-un complex de cercetare din Sanumdong, în apropierea Phenianului.

Sateliţii americani au fotografii şi imagini în infraroşu care arată vehicule cum vin şi pleacă de la facilitatea din Sanumdong, dar nu se ştie cât de avansată ar fi eventuala construcţie a unei rachete, conform unui oficial american, care a vorbit cu Reuters sub condiţia anonimatului.

Washington Post a informat luni că statul nord-coreean pare că ar construi una sau două rachete balistice intercontinentale la facilitatea de lângă Phenian, făcând referire la surse oficiale neidentificate.

Conform unui responsabil american care a vorbit cu Reuters, o fotografie arată o camionetă şi o remorcă acoperită similare cu cele folosite de Nord pentru a transporta rachetele balistice în trecut. Cum remorca era acoperită, nu se poate şti ce transporta.

În pofida angajamentelor privind denuclearizare, asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un în cursul întrevederii istorice cu preşedintele SUA, Donald Trump, există tot mai multe semnale care indică faptul că regimul de la Phenian continuă să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi balistic.

Până în acest moment nu au existat semne clare de progres în ceea ce priveşte denuclearizarea Coreei de Nord după întrevederea de la Singapore din 12 iunie.

Mintaro Oba, un fost diplomat american care a lucrat la politica privind Coreea de Nord, a declarat: „Acest lucru reflectă un lucru important: în ciuda a ce au spus oficialii americani, Coreea de Nord nu s-a angajat la mare lucru privind dezarmarea nucleară. Nu este surprinzător că Nordul ar dori să continue programul nuclear până când se ajunge la un acord. Nu se vor opri doar pentru că am avut un summit”.

Imediat după summit-ul din Singapore cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, preşedintele american, Donald Trump, a declarat că Nordul nu mai reprezintă o ameninţare nucleară. Kim s-a angajat, într-o declaraţie de după summit, să lucreze către dezarmarea nucleară, dar Phenianul nu a oferit detalii privind felul în care s-ar ajunge la dezarmare.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat săptămâna trecută în faţa comitetului privind afacerile externe al Senatului că Nordul continuă să producă combustibil pentru bombe nucleare, dar a insistat că administraţia Trump face progrese în discuţiile cu Phenianul.

La începutul lunii iulie, Coreea de Nord a acuzat Administraţia de la Washington că insistă „unilateral şi într-un stil de gangster cu denuclearizarea”, catalogând drept „regretabilă” această atitudine. Totuşi, Ministerul de Externe de la Phenian a subliniat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, vrea în continuare „relaţii de prietenie şi încredere” cu preşedintele Donald Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat în cursul lunii iulie că nu există „un termen limită” pentru denuclearizarea Coreei de Nord şi nu este necesară grăbirea procesului, deşi anterior liderul de la Casa Albă susţinea că dezarmarea va începe „foarte repede”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *