Coreea de Nord reconstruieşte o bază de lansare a rachetelor. SUA amenință cu noi sancțiuni

Coreea de Nord a reconstruit parţial baza de testare şi lansare pentru rachete balistice de la Sohae, arată imagini prin satelit analizate de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din SUA şi site-ul 38 North din Washington. Informaţii din cele două surse au fost transmise miercuri de Reuters şi AFP, la două zile după ce directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) a afirmat că nord-coreenii desfăşoară la reactorul nuclear de la Yongbyon activităţi posibil legate de îmbogăţirea uraniului pentru arme atomice.

Imaginile din satelit arată, potrivit 38 North, că între 16 februarie şi 2 martie au fost reconstruite structuri la Sohae, a declarat Jenny Town, editor coordonator al site-ului şi analist în grupul de reflecţie Stimson Center.

Un raport al CSIS, bazat tot pe imagini din satelit, susţine că „activitatea este evidentă la standul vertical de testare a motoarelor şi la structura de transfer al rachetelor, montată pe şine, de la rampa de lansare” şi că, „în mod semnificativ, adăposturile de la turnul de legătură, care în mod normal sunt închise, au fost deschise şi expun rampa de lansare”.

Serviciile de informaţii sud-coreene au făcut cunoscut că deţin date concordante cu ale surselor americane, transmite Yonhap. În privinţa reactorului de la Yongbyon, Serviciul Naţional de Informaţii din Coreea de Sud afirmă că acesta a fost închis la sfârşitul anului trecut şi nu există indicii privind reprocesarea materialului nuclear.

O sursă guvernamentală nespecificată din Statele Unite a confirmat agenţiei Reuters că serviciul de informaţii sud-coreean este considerat credibil în privinţa acestor probleme, dar lucrările descrise nu par deosebit de alarmante şi cu siguranţă nu au o amploare care să permită reluarea testelor cu rachete, pe care Coreea de Nord le-a suspendat în 2017.

Consilierul pentru securitate al Casei Albe, John Bolton, a declarat marţi televiziunii Fox Business Network, preluată de Reuters, că după întâlnirea de la Hanoi a preşedintelui american Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, Washingtonul nu va ridica sancţiunile economice împotriva regimului de la Phenian dacă acesta nu este dispus să renunţe la „programul de înarmare nucleară şi la tot ce este legat de acesta”.

Bolton ameninţă Coreea de Nord cu noi sancţiuni pe tema ”denuclearizării”

Consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump John Bolton anunţă că Washingtonul se gândeşte să înăsprească sancţiunile impuse Coreei de Nord, dacă Phenianul nu îşi abandonează programul de înarmare nucleară, relatează Reuters.

Administraţia americană va stabili dacă Phenianul este hotărât să-şi abandoneze sau nu programele nuclear şi balstic, în contextul în care summitul de la sfârşitul lui februarie, în Vietnam între Donald Trump şi Kim Jong Un s-a încheiat cu un elec, a declarat marţi, într-un interviu acordat Fox News John Bolton.

”Preşedintele a fos foarte clar”, a subliniat el.

”Dacă (nord-coreenii) nu sunt pregătiţi) să procedeze la o «denuclearizare»), ei nu vor vedea slăbind sancţiunile economice zdrobitoare care le sunt impuse, iar noi ne gândim chiar să le consolidăm”, a ameninţat Bolton.

Consilierul lui Trump, un vechi susţinător al unei linii dure faţă de Coreea de Nord, lansează aceste ameninţări în contextul în care, serviciile sud-coreene de informaţii au cules indicii potrivit cărora Phenianul îşi renovează o parte a unei instalaţii de lansare a unor rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

Kim a promis în prima sa întâlnire cu Trump, la 12 iunie, în Singapore, că desfiinţează această instalaţie.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a adoptat luni un ton mai conciliant faţă de Coreea de Nord şi a anunţat că se gândeşte la o continuare iminentă a negocierilor între cele două ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *