Coreea de Nord va permite inspectorilor internaţionali să viziteze facilităţile sale nucleare

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a anunţat luni că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este pregătit să permită inspectorilor internaţionali să viziteze facilităţile sale nucleare, acesta fiind unul dintre punctele sensibile din planul de dezarmare nucleară, scrie Reuters.

Pompeo, care s-a întâlnit cu Kim într-o vizită la Phenian duminică, a declarat că inspectorii vor vizita o facilitate de testare a motoarelor de rachete nucleare precum şi facilitatea de teste nucleare Punggye-ri, imediat ce Coreea de Nord şi SUA vor ajunge la un acord privind logistica.

„Există multă logistică pe care va trebui să o punem la punct pentru a putea face acest lucru”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă la Seul, înainte de a pleca spre Beijing.

Pompeo a declarat şi că ambele părţi sunt „destul de aproape” de a ajunge la un acord privind detaliile unui al doilea summit dintre preşedintele american, Donald Trump şi Kim Jong-un.

„Cel mai important, ambii lideri consideră că se poate face un progres real şi semnificativ la următorul summit”, a declarat Pompeo.

Stepehn Biegun, reprezentantul SUA privind armele nucleare, care l-a însoţit pe Pompeo, a declarat s-a oferit duminică să se întâlnească cu omologul său, ministrul adjunct de externe nord-coreean, Choe Son Hui, „cât de curând posibil” şi cei doi se află în discuţii privind data şi locaţia.

Pompeo i-a transmis preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, că vizita sa la Phenian a fost „încă un pas înainte” către dezarmarea nucleară dar că „mai sunt mulţi paşi de făcut”.

Presa de stat de la Phenian a informat luni că Kim a lăudat discuţiile cu Pompeo şi că liderul nord-coreean „i-a explicat, în detaliu, propunerile privind rezolvarea problemei dezarmării nucleare”.

„Kim Jong-un şi-a exprimat satisfacţia privind discuţiile productive şi minunate cu Mike Pompeo. Au fost înţelese atitudinile comune şi a avut loc un schimb de opinii”, a informat agenţia nord-coreeană de stat, KCNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *