Coreea de Sud va investi 230 de milioane de euro în modernizarea şoselelor şi căilor ferate nord-coreene

Seulul va aloca 230 de milioane de euro pentru construcţia de noi drumuri şi căi ferate în Coreea de Nord, Coreea de Sud desfăşurând aceste proiecte transfrontaliere în ciuda sancţiunilor internaţionale împotriva Phenianului, a anunţat joi un responsabil, relatează AFP.

Seulul şi Washingtonul au poziţii tot mai divergente în privinţa modului de abordare a dosarului nord-coreean. Coreea de Sud încearcă să extindă dialogul, în timp ce SUA cer denuclearizarea Phenianului înainte de a fi ridicate orice sancţiuni.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a propus modernizarea reţelelor de infrastructură feroviară şi rutieră vechi nord-coreene şi conectarea lor la reţeaua sud-coreeană.

Seulul vrea să investească anul viitor 295,1 miliarde de woni (230 de milioane de euro) în acest tip de proiecte, majoritatea sub formă de donaţii (186,4 miliarde de woni), iar restul sub formă de împrumuturi, a declarat un responsabil al Ministerului Unificării.

„Acestea sunt pentru moment estimările. Ne vom continua eforturile, inclusiv în coordonare cu SUA, pentru a desfăşura fără probleme proiectele decise de cele două Corei”, a spus el.

Seulul şi Washingtonul au decis săptămâna trecută să iniţieze un nou grup de lucru pentru a-şi coordona strategia faţă de Phenian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *