Coreea – Nordul şi Sudul au restabilit o linie specială de comunicaţie, întreruptă de Phenian anul trecut

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au restabilit o linie specială de comunicaţie care a fost întreruptă de Phenian în luna iunie 2020, scrie BBC. Potrivit administraţiei prezidenţiale de la Seul, liderii celor două ţări au fost de acord să reconstruiască încrederea şi să îmbunătăţească legăturile. Începând cu luna aprilie, cei doi au schimbat mai multe scrisori personale.

Coreea de Nord a suspendat linia de comunicaţie anul trecut după ce relaţiile s-au înrăutăţit în urma unui summit eşuat între cele două ţări.

La scurt timp, Coreea de Nord a aruncat în aer un birou inter-coreean din apropiere de graniţă, care fusese construit cu intenţia de a ajuta la comunicare.

„Potrivit acordului la care au ajuns cei doi lideri, Nordul şi Sudul au luat o măsură de a opera din nou toate liniile de comunicaţie inter-coreene începând cu 27 iulie, ora 10:00”, a transmis AFP, citând agenţia oficială nord-coreeană KCNA. „Cei doi lideri au mai căzut de acord să restabilească încrederea mutuală între cele două Corei, cât de curând, şi să continue relaţia”.

Legăturile dintre cele două ţări s-au mbunătăţit în 2018, când preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au întâlnit de trei ori. Dar lucrurile au luat o altă turnură după eşecul celui de-al doilea summit dintre Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Tensiunile au crescut ulterior, impulsionate de grupuri dezertoare aflate în Sud care au trimis materiale de propagandă peste graniţă.

Asta a făcut ca Nordul să întrerupă toate legăturile militare şi politice, inclusiv linia de comunicaţie dintre lideri.

Preşedintele sud-coreean a cerut restabilirea liniei şi discuţii cu obiectivul de a desfiinţa programele nucleare şi balistice ale Nordului.

Tehnic, cele două Corei rămân în război, pentru că războiul coreean din 1950 – 1953 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *