Corina Creţu: Am transmis premierului că România riscă să piardă fonduri importante, dacă nu se fac eforturi majore

Avetrtisment al comisarului european pentru Viorica Dăncilă. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro

Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat marţi că, în cazul în care nu se vor face „eforturi majore”, România riscă să piardă anul acesta fonduri europene importante.

Corina Creţu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă.

„Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, vom avea o relaţie bună şi un dialog permanent. (…) Am discutat despre proiectele aflate în lucru şi, evident, despre problemele şi riscurile cu care România se confruntă. După cum am mai spus, România a făcut progrese, mai ales în ultimele luni, după ce au fost acreditate autorităţile de management şi control al fondurilor europene. Practic, din august până acum, s-a ajuns la o rată de absorbţie de un miliard de euro, după ce se plecase, după cum ştiţi, de la zero. S-au recuperat paşi pierduţi anterior, dar chiar şi aşa ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă”, a spus Corina Creţu, la finalul întrevederii cu premierul Dăncilă.

Comisarul european a menţionat că România are o alocare, din fondurile pe care le coordonează, de „20 de miliarde de euro”.

„Un miliard a fost plătit, din august până acum, iar 2,8 miliarde sunt angajate pe proiecte retrospective, pe proiecte de drumuri care ar fi trebuit să fie terminate în perioada financiară anterioară. Din păcate, nu a fost posibil şi atunci am luat această decizie, pentru a nu se pierde banii, de a le faza în două perioade. Deci vestea bună este că toate aceste drumuri se vot termina, vestea proastă este că, din păcate, consumă din bugetul pentru 2014 – 2020. Din punctul nostru vedere, i-am spus doamnei prim-ministru că anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut. Sunt în continuare zone cu întârzieri care, sper, că nu vor costa România. La Dezvoltare regională în primul rând sunt probleme şi vorbim de riscul de dezangajări în 2018 de milioane de euro, iar la transporturi şi la spitalele regionale sunt întârzieri”, a arătat Creţu.

Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/politica/2018/01/30/corina-cretu-am-transmis-premierului-ca-romania-risca-sa-piarda-fonduri-importante-daca-nu-se-fac-eforturi-majore–46016

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.