Corina Crețu: România a accesat doar 7,9 miliarde de euro din 30,88 miliarde alocate până în 2020

Portalul cu date despre alocarea fondurilor europene a fost actualizat, a anunţat, vineri, Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională. Pe acesta sunt afişate cele mai recente date despre sumele din fonduri europene care au fost accesate de către fiecare ţară.

„Portalul pe care l-am creat pentru o mai bună transparenţă – Platforma de date deschisă (Open Data Platform) – a fost actualizat de către colegii mei şi poate fi vizualizat pe site-ul Comisiei Europene. Fiecare cetăţean poate vedea evoluţia din fiecare ţară a Fondurilor Structurale şi de Investiţii pentru perioada 2014-2020″, a scris Corina Creţu, vineri, pe pagina sa de Facebook, citată de Mediafax.

Acest portal oferă acces la date despre planificarea şi implementarea fondurilor disponibile, plăţile Uniunii Europene către fiecare ţară şi realizările la nivelul fiecărei ţări.

România are alocată o sumă de 30,88 miliarde de euro, pentru perioada 2014 – 2020, prin intermediul a opt programe, ceea ce reprezintă o medie de 1.548 de euro de persoană. La această sumă, statul român trebuie să se adauge în jur de 5,86 miliarde de euro.

Cele mai recente date, cele de vineri, arată că din totalul sumei alocate, 36,71 de miliarde de euro, era aprobată o sumă de 20,81 de miliarde de euro, reprezentând 57%, dar plăţi au fost făcute în valoare de 6,54 miliarde de euro (18%).

Din cele 30,88 de miliarde de euro, România a accesat 26% (7,89 miliarde de euro), din care cea mai mare parte, 20% (6,12 miliarde de euro), o reprezintă plăţile iniţiale, 4% prefinanţările iniţiale şi 2% prefinanţările anuale.

În repetate rânduri, comisarul european a încercat să convingă Guvernul să acceseze fonduri europene pentru construcția de autostrăzi, spitale regionale sau dezvoltare rurală. Cu toate acestea, autoritățile au preferat să pună aceste proiecte pe lista celor care ar putea fi construite prin parteneriate public-privat cu costuri mult mai mari și în condiții netransparente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *