Corina Crețu trage un semnal de alarmă: Nu s-a făcut nimic pentru spitalele regionale. Riscăm să pierdem această șansă

 

 

 

 

Comisarul european Corina Crețu trage un semnal de alarmă legat de întârzierea construirii spitalelor regionale, pentru care autoritățile române nici măcar nu au trimis documentația la Bruxelles.

”Am tras un semnal de alarmă pentru că, până la urmă, aceasta a fost dorința României de a introduce în Programul Operațional Regional cele trei spitale regionale, la Cluj, Craiova și Iași. Acest Program Operațional l-am semnat în 2014 la București și după 4 ani suntem în aceeași situație. Autoritățile române însele se angajau ca în 2016 să înceapă construcția, de aceea m-am zbătut foarte mult pentru aceste proiecte, Din păcate, acestea au fost blocate din cauza instabilității politice din țară și a altor motive. S-a întârziat foarte mult proiectul. La un moment dat aveam ca termen luna aprilie 2018 de finalizare a studiilor de fezabilitate care se fac cu ajutorul Comisiei Europene și a BERD. Am spus și atunci, am vorbit cu cei de la BERD au trebuit să amâne termenul. La momentul actual eu sper ca anul viitor să începem să facem plățile pentru spitalele regionale. Mai sunt șanse, dar riscăm să pierdem această șansă, dacă nu ne grăbim.

Am spus și la Bruxelles că aceste spitale regionale reprezintă proiectul meu de suflet, va fi testamentul meu politic, după ce îmi termin acest mandat în 2020.

În cazul spitalelor regionale trebuie găsită sursa de finanțare, pentru că autoritățile române au solicitat 50 de milioane de euro pentru fiecare spital, dar înțeleg că există un deficit de 700 de milioane de euro. Și aici ar trebui ca autoritățile române să ajungă la un acord cu BERD, dar deocamdată nu s-a primit o solicitare în acest sens. Noi suntem dispuși să mutăm bani și din altă parte pentru aceste spitale regionale și alte state și-au schimbat prioritățile în timpul exercițiului bugetar”, a spus Corina Crețu, la Antena 3.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *