Corupţie astronomică în industria spațială rusă

Cu miliarde furate şi oficiali la închisoare sau pe fugă, sectorul spaţial al Rusiei se află în centrul unei scheme de fraudare care a stăvilit ambiţiile de recuperare a grandorii din perioada sovietică, scrie AFP.

Ani de zile, Moscova a încercat să repare industria care a fost o sursă de mare mândrie în URSS. Deşi şi-a revenit după colapsul de după perioada sovietică şi a devenit încă o dată un jucător major la nivel mondial, sectorul spaţial rus a suferit recent o serie de eşecuri umilitoare. Şi acum, scandaluri majore legate de corupţie la Agenţia Federală Spaţială Rusă Roskosmos au eclipsat planurile sale de a lansa noi rachete şi staţii lunare.

„Miliarde (de ruble) sunt furate de aici, miliarde“, a declarat Alexander Bastrikin, şeful Comitetului rus de Investigaţii – echivalentul FBI-ului – la mijlocul acestei luni.

Investigaţiile legate de fapte de corupţie la Roskosmos sunt în desfăşurare „de aproape cinci ani şi nu se întrevede niciun sfârşit“, a mai adăugat el. În ultima controversă care vizează agenţia, un oficial pare să fi fugit din Rusia, în timpul unui audit al centrului de cercetare pe care îl conducea.

Iuri Iaskin, directorul Institutului de cercetare în domeniul echipamentelor spaţiale, a părăsit Rusia, fugind într-o ţară europeană, de unde şi-a anunţat demisia, în aprilie, potrivit publicaţiei Kommersant. El se temea de descoperirea unor fapte de neglijenţă profesională în timpul unei inspecţii la institut, potrivit unor surse ale cotidianului citat.

Roskosmos a confirmat pentru AFP că Iaskin a demisionat, dar nu a clarificat motivele. Institutul său din Moscova este implicat în dezvoltarea sistemului de navigaţie pentru sateliţii ruşi GLONASS, menit să fie concurent direct al sistemului american de GPS.

Corupţia a afectat profund cele mai importante proiecte spaţiale ale Rusiei din ultimul deceniu: GLONASS şi construirea cosmodromului Vostocini, creat pentru a elimina dependenţa Rusiei de Baikonur din Kazahstan.

Aproape toate companiile majore din sector, inclusiv constructorii de rachete Krunicev şi Progress, au fost afectate de scandaluri financiare care au condus câteodată la condamnări la închisoare pentru fraudă la scară largă.

Curtea de Conturi a Federaţiei Ruse, corp de control financiar, a spus că încălcările financiare de la Roskosmos din 2017 au însumat 760 de miliarde de ruble (în jur de 11,7 miliarde de dolari), reprezentând aproape 40 la sută din totalitatea neregulilor întregii economii din acel an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *