Cota de încredere a lui Vladimir Putin a scăzut dramatic

Cota de încredere a preşedintelui Vladimir Putin a scăzut sub pragul de 40%, o premieră de la anexarea Peninsulei Crimeea, într-un context de nemulţumire socială faţă de o reformă a pensiilor nepopulară, potrivit unui sondaj al Centrului Levada dat publicităţii luni şi citat de AFP.

Numai 39% dintre ruşii chestionaţi în septembrie au afirmat că au încredere în Vladimir Putin, o scădere de 9% faţă de luna iunie, potrivit unui sondaj al centrului independent Levada.

Este cel mai slab rezultat pe care l-a înregistrat Vladimir Putin din februarie 2014, atunci când cota sa de încredere a atins 36%. Aceasta a sărit apoi la 51% după anexarea Crimeei în martie 2014.

Unul din motive ar fi faptul că săptămâna trecută liderul de la Kremlin rus a promulgat reforma pensiilor care prevede majorarea cu cinci ani a vârstei de pensionare. Această măsură a provocat o vie nemulţumire în Rusia, a scos în stradă mii de persoane şi a provocat pierderi electorale neaşteptate ale partidului la putere în septembrie, la alegerile regionale.

Noua lege creşte vârsta de pensionare la 65 de ani, faţă de 60 anterior, pentru bărbaţi, şi la 60 de ani, faţă de 55 în prezent, pentru femei. Aceste praguri de pensionare au fost fixate în 1932, în epoca sovietică, şi nu au fost schimbate de atunci.

Confruntat cu un grad neobişnuit de nemulţumire, Putin a propus, în cadrul unui rar discurs televizat către naţiune, relaxarea reformei pensiilor, ceea ce deputaţii nu au întârziat să facă, amendând proiectul.

Potrivit anchetei institutului Levada, cotele de încredere ale ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi ministrului de externe Serghei Lavrov au scăzut şi ele, diminuânduse de la 19 la 15%, şi respectiv de la 14 la 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *