Crearea unei Forţe a Spaţiului, promulgată de Trump

Preşedintele Donald Trump a promulgat vineri cearea unei Forţe a Spaţiului, care va avea ca principal scop asigurarea dominaţiei Statelor Unite pe acest nou front, relatează presa internaţională.

„Dependenţa noastră de echipamentele spaţiale a crescut foarte mult, iar astăzi spaţiul a devenit un teren de război complet”, a declarat ministrul american al apărării Mark Esper. „Menţinerea dominaţiei americane pe acest teatru este acum misiunea Forţei Spaţiului Statelor Unite”.

Forţa Spaţiului devine, astfel, al şaselea departament al forţelor armate ale Statelor Unite, fiind condusă de un şef de operaţiuni speciale aflat în subordinea directă a secretarului Apărării.

Legea promulgată de preşedintele Trump vine după ce acesta a creat deja, în august, un comandament militar al spaţiului numit Spacecom.

Forţa Spaţiului va fi alcătuită iniţial din 16.000 de militari şi civili care se ocupă deja de operaţiuni legate de spaţiu în cadrul forţelor aeriene ale SUA, a declarat Barbara Barrett, secretarul US Air Force.Forţa va fi condusă de generalul Jay Raymond, care comandă în prezent Spacecom.

Dominaţia Statelor Unite pe acest nou teren de război este ameninţată de China şi Rusia care şi-au dezvoltat propriile capacităţi tehnologice. Ameninţările variază de la bruiajul comunicaţiilor şi al sateliţilor GPS până la lovitura unei rachete sol-aer împotriva unui satelit, testată cu succes de China în 2007, potrivit Pentagonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.