Credibilitatea Turciei pusă la îndoială după anularea alegerilor municipale din Istanbul

Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a meeting of his ruling AK Party (AKP) in Istanbul, Turkey, August 20, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Credibilitatea democratică a Turciei a fost pusă la îndoială în urma deciziei autorităţilor electorale de a anula alegerile municipale din Istanbul, deasfăşurate în luna martie.

Candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, câştigătorul scrutinului, a declarat că decizia de reluare a alegerilor este una „de trădare”, în timp ce vicepreşedintele formaţiunii sale politice a subliniat că se dovedeşte astfel că „este ilegal, acum, să învingi partidul de guvernământ AKP”, într-o cursă electorală.

Consiliul Electoral Suprem din Turcia a decis luni repetarea alegerilor locale de la Istanbul, după ce a admis un apel făcut de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan, informează site-ul cotidianului Hurriyet.

AKP şi partidul naţionalist MHP solicitaseră anularea rezultatului alegerilor din 31 martie şi repetarea acestora, după ce candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a fost ales primar la Istanbul. Cele două formaţiuni au susţinut că scrutinul ar fi fost marcat de mai multe nereguli, iar candidatul lor, Binali Yildirim, ar fi fost dezavantajat.

Preşedintele turc Repept Erdogan nu poate concepe să piardă Istanbulul, centru economic şi simbol al Turciei. După ce candidatul opoziţei, Ekrem Imamoglu, a fost declarat învingător în urma alegerilor din 31 martie, zilele trecute autorităţile turce au stabilit legături între o „organizaţie teroristă“ şi responsabili ai unor birouri de vot care au participat la scrutinul municipal de la Istanbul, câştigat de opoziţie, potrivit AFP.

Agenţia oficială de presă din Turcia, Anadolu, relata, duminică, că autorităţile au stabilit legături între o „organizaţie teroristă” şi responsabili ai unor birouri de vot care au participat la scrutinul municipal de la Istanbul, câştigat de opoziţie, potrivit AFP.

Alegerile municipale de la 31 martie s-au încheiat cu o spectaculoasă înfrângere electorală pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid, AKP (islamo-conservator), a pierdut Ankara şi Istanbul.

Însă refuzând să recunoască înfrângerea la Istanbul, AKP a depus numeroase eforturi pentru a obţine invalidarea scrutinului, înaintând recursuri şi sesizând justiţia, care a deschis mai multe anchete în această săptămână şi a interogat peste 100 de responsabili ai birourilor de vot şi asistenţi.

Conform Anadolu, anchetatorii turci au stabilit că 43 dintre ei au avut contacte cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, ţinta Ankarei, care îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Gülen, care locuieşte în SUA, neagă orice legătură cu puciul eşuat şi afirmă că el conduce o reţea paşnică de şcoli şi ONG-uri. Însă guvernul turc a calificat mişcarea sa drept „organizaţie teroristă”.

Conform Anadolu, 42 dintre „suspecţi” au avut în trecut un cont la Bank Asya, o bancă având legături cu mişcare predicatorului Gülen şi care şi-a pierdut licenţa după tentativa de puci. Ceilalţi doi sunt acuzaţi că au folosit o aplicaţie de mesagerie criptată folosită de susţinătorii lui Gülen, potrivit agenţiei de presă.

Apariţia acestei relatări survine în contextul în care Înaltul Comitet Electoral (YSK) urma să se reunească începând de luni pentru a se pronunţa asupra unui recurs al partidului lui Erdogan prin care se cere anularea scrutinului municipal de la Istanbul.

Sâmbătă, Erdogan a cerut YSK să organizeze un nou scrutin, denunţând „nereguli şi abuzuri”.

Candidatul opoziţiei ieşit învingător la Istanbul, Ekrem Imamoglu, a calificat duminică drept „ridicole” acuzaţiile de nereguli ale AKP.

Opoziția nu va boicota noul scrutin

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a calificat, luni seara drept „o trădare” decizia autorităţilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie în urma căruia a fost ales în funcţie. „Cei care iau decizii în această ţară pot (…) trăda. Dar noi, noi nu vom renunţa niciodată, păstraţi speranţa“, a declarat Imamoglu.

Într-un discurs combativ, adresat susţinătorilor săi, primarul Istanbulului i-a îndemnat pe aceştia „să îşi şteargă lacrimile“ pentru că „veţi vedea, vom câştiga împreună“. Mii de persoane adunate pentru a-l asculta au cerut autorităţilor electorale să demisioneze scandând sloganuri în care cereau „drepturi“ şi „dreptate“.

Principalul partid turc de opoziţie CHP, al cărui candidat Ekrem Imamoglu, a câștigat scrutinul din 31 martie, nu va boicota un nou scrutin municipal de la Istanbul, a decis, ieri, adunarea de partid. Potrivit Reuters, mai multe partide mici din Turcia au semnalat că ar putea să-l susţină pe Imamoglu ca protest la decizia autorităţilor electorale.

Fostul premier turc va candida din nou la primăria Istanbulului

Fostul premier Binali Yildirim va candida din nou la primăria Istanbulului, din partea formaţiunii politice de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a anunţat marţi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-o declaraţie de presă preluată de Reuters.

Yildirim a pierdut alegerile municipale din 31 martie, cu o diferenţă mică de voturi faţă de candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie), social-democratul Ekrem Imamoglu.

SUA cer un proces electoral „liber” şi „transparent”

Administraţia Donald Trump a cerut, marţi, desfăşurarea unui proces electoral „liber” şi „transparent” în Turcia, după decizia controversată de anulare a victoriei opoziţiei în scrutinul din Istanbul, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

„Luăm act de hotărârea Înaltei Comisii Electorale din Turcia (YSK) şi urmărim îndeaproape situaţia”, a declarat pentru Agenţia France-Presse un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Vrem un proces electoral liber, corect şi transparent, respectat de toţi participanţii astfel încât voinţa alegătorilor să se regăsească în rezultat. O democraţie turcă sănătoasă este în interesul Turciei şi al partenerilor săi, inclusiv al SUA, şi ajută naţiunea să fie un aliat stabil, prosper şi fiabil”, a subliniat oficialul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *