”CRIMEEA APARȚINE RUSIEI !”

US President Donald Trump speaks to reporters on June 9, 2018, during the G7 Summit in La Malbaie, Quebec, Canada. (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Recent, cu ocazia summitului G7, desfășurat săptămâna trecută în provincia canadiană Quebec, preşedintele SUA, Donald Trump, le-a spus reprezentanților Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei deoarece locuitorii vorbesc limba rusă. Trump a afirmat și public că Rusia trebuie să fie reprimită în Grupul țărilor puternic industrializate. ”Acest grup obișnuia să fie G8, nu G7”.

Doi diplomaţi prezenţi la întrevedere au declarat sub protecţia anonimatului pentru site-ul BuzzFeed News că Donald Trump și-a exprimat nemulţumirea că Moscova nu a fost invitată la summit. In cursul dineului de la summitul G7, Donald Trump a mai afirmat că „Ucraina este una dintre cele mai corupte țări din lume”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a invadat și anexat oficial peninsula Crimeei în 2014, cu ajutorul separatiștilor pro-ruși.

Anexarea a condus la condamnări internaționale și sancțiuni, precum și la expulzarea Rusiei de la grupul G8 al liderilor mondiali, transformându-l în G7.

Conform celui mai recent recensământ din 2001, 58% dintre persoanele care trăiesc în Crimeea s-au identificat ca fiind ruși, iar 77% susțin că limba rusă este limba lor principală.

Pe de cealaltă parte, Ucraina susține că teritoriul disputat cu rușii este o parte integrantă a teritoriului său. În timp ce aproximativ zece state membre ale ONU recunosc Crimeea ca teritoriu rusesc, marea majoritate a celorlalte state, inclusiv Statele Unite, se află în conflict cu Rusia.

 

Sursa foto:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.