Criză alimentară fără precedent în Coreea de Nord. Phenianul cere ajutor comunității internaționale

Coreea de Nord susţine că se confruntă cu o criză alimentară şi cere ajutor organizaţiilor internaţionale. Raţiile de mâncare pentru populaţie au fost reduse drastic, aproape la jumătate.

Regimul comunist dă vina pe temperaturile ridicate, seceta şi inundaţiile care s-au abătut asupra ţării, dar şi pe sancţiunile internaţionale. Este conţinutul unui memorandum de două pagini, nedatat, redactat de misiunea nord-coreeană la ONU.

Este publicat cu puţin timp înaintea celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

Washingtonul încearcă să convingă Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare, în vreme ce Phenianul vrea să scape de sancţiuni.

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat miercuri că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, trebuie să facă un gest „semnificativ” pentru a spera la o ridicare a sancţiunilor impuse ţării sale din cauza programului său nuclear, relatează AFP.

„Nu am ridicat sancţiunile. Mi-ar plăcea să o fac, dar pentru asta trebuie să fie ceva semnificativ de cealaltă parte”, a declarat Donald Trump cu mai puţin de o săptămână înainte de cel de-al doilea summit al său, prevăzut la Hanoi, cu omul forte de la Phenian.

„Preşedintele Kim şi cu mine avem relaţii foarte bune, nu aş fi surprins să văd că ceva va reuşi”, a adăugat el fără alte precizări.

„Cred că vom face multe progrese”, a mai spus liderul de la Casa Albă. „Nu cred că va fi ultima întâlnire”, a continuat el.

La finalul primei lor întâlniri, în iunie, la Singapore, Donald Trump şi Kim Jong Un au semnat o declaraţie vagă în favoarea „denuclearizării Peninsulei Coreene”. Ulterior, nu s-a înregistrat niciun progres notabil, cele două părţi având interpretări diferite ale acestui angajament.

Cei doi lideri urmează să se întâlnească la 27 şi 28 februarie la Hanoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *