CRIZA din Iran. UPDATE: Membri ai serviciilor secrete, ucişi în confruntări cu demonstranţi/ „Agent european”, arestat/ Regimul de la Teheran anunţa sfârşitul „revoltei”

Generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei, a anunţat miercuri că „revolta” din Iran a luat sfârşit, referire la protestele soldate cu moartea a cel puţin 21 de persoane. „Astăzi, putem anunţa sfârşitul revoltei. Acţiunile de securitate şi vigilenţa cetăţenilor au condus la înfrângerea inamicilor”, a declarat generalul Mohammad Ali Jafari, citat de site-ul cotidianului Le Figaro. „În cadrul acestor revolte, au avut loc proteste la care au participat cel mult 1.500 de persoane, iar la nivelul întregii ţări numărul celor care au protestat violent nu a depăşit 15.000 de persoane”, a precizat comandantul Gardienilor Revoluţiei.

CRIZA din Iran. Regimul de la Teheran anunţă sfârşitul „revoltei”

Ulterior, trei agenţi ai serviciilor iraniene de informaţii au fost ucişi miercuri în confruntări cu protestatari, în vestul Iranului, anunţă Gardienii Revoluţiei iraniene, în timp ce un procuror susţine că a fost arestat un cetăţean european antrenat de agenţii secrete din Europa.

Cei trei agenţi au murit în urma confruntărilor produse în oraşul Piranshahr, situat în vestul Iranului. „Trei agenţi au murit în confruntări cu elemente antirevoluţionare”, anunţă Gardienii Revoluţiei iraniene, potrivit agenţiei de presă Mehr.

Agenţi ai unităţilor speciale aparţinând Gardienilor Revoluţiei au fost mobilizaţi în trei provincii din Iran pentru reprimarea protestelor violente, soldate până acum cu cel puţin 21 de morţi.

Proteste antiguvernamentale au izbucnit săptămâna trecută în Iran. Nu este clar cine organizează şi finanţează protestele faţă de creşterea preţurilor şi corupţie.

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, a anunţat mobilizarea trupelor în provinciile Hamadan, Isfahan şi Lorestan, pentru „oprirea noilor revolte”.

Hamidreza Abolhassani, un procuror iranian, a anunţat că un cetăţean european care coordona protestele a fost arestat în oraşul Borujerd, precizând că există suspiciuni că individul este „agent antrenat de servicii europene de informaţii”. Naţionalitatea suspectului nu a fost dezvăluită.

Generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei, anunţase că „revolta” din Iran a luat sfârşit. „Astăzi, putem anunţa sfârşitul revoltei. Acţiunile de securitate şi vigilenţa cetăţenilor au condus la înfrângerea inamicilor”, a declarat miercuri la prânz generalul Mohammad Ali Jafari, citat de site-ul cotidianului Le Figaro. „În cadrul acestor revolte, au avut loc proteste la care au participat cel mult 1.500 de persoane, iar la nivelul întregii ţări numărul celor care au protestat violent nu a depăşit 15.000 de persoane”, a precizat comandantul Gardienilor Revoluţiei.

Mohammad Ali Jafari a atribuit protestele agenţilor care militează împotriva Revoluţiei islamice şi activiştilor promonarhie.

Cel puţin 21 de persoane au murit în urma confruntărilor între protestatari şi forţele de ordine. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ayatollahul Ali Khamenei, a atribuit revoltele „duşmanilor” ţării, o referire la Statele Unite, Israel, Arabia Saudită şi Marea Britanie.

SURSA: MEDIAFAX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *