Criză financiară din Turcia ar putea declanşa o calamitate pe pieţele mondiale

Lira turcească şi-a continuat, astăzi, scăderea pe bursele din Asia, unde a avut de suferit şi euro, ca urmare a temerilor investitorilor că băncile europene ar putea fi afectate de criza economică din Turcia. Investitorii au căutat să se reorienteze către monede considerate a fi mai sigure ca dolarul, francul elveţian şi yenul.

Reuters notează că lira a atins, în cursul tranzacţiilor, cel mai scăzut nivel faţă de dolar din istorie, însă şi-a revenit uşor după publicarea unui interviu în care ministrul de finanţe a anunţat că există un plan pentru a-i linişti pe investitori. El nu a oferit şi detalii cu privire la planul care ar urma să fie implementat începând de astăzi, însă a menţionat că acesta va viza sectorul bancar şi economia reală, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii, care au fost cel mai puternic afectate de fluctuaţiile cursului.

Ministrul turc de finanţe, care este totodată şi ginere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că lira ar fi fost ţinta unui atac, după ce, ieri, Erdogan a spus că nu există vreo criză economică şi că are loc o operaţiune împotriva Turciei.

Un pachet de măsuri prezentat de ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, menit să relanseze economia, nu i-a convins pe investitori. Ministrul a promis că guvernul din care face parte va sprijini plenar „o politică monetară independentă”. Executivul vrea să întărească încrederea în moneda naţională şi să combată efectiv inflaţia, a afirmat el, fără a preciza ce pârghii va folosi pentru a obţine acest rezultat.

Banca centrală a Turciei a anunțat că este gata să ia „toate măsurile necesare” pentru a asigura stabilitatea financiară în urma deprecierii masive a monedei naționale, lira, inclusiv să pună la dispoziția băncilor comerciale „toate lichiditățile de care au nevoie”.

Căderea lirei , a cărei valoare s-a diminuat cu 40% anul acesta, s-a accentuat pe fundalul disputelor politice și comerciale ale Ankarei cu Statele Unite. Pe 10 august, președintele american Donald Trump a aprobat o dublare a taxelor vamale pentru oțelul și aluminiul din Turcia, guvernul turc avertizând că va lua măsuri de răspuns.

Guvernul turc a anunţat luni că va investiga mai multe sute de deţinători de conturi pe reţelele sociale, bănuiţi că au publicat mesaje care ar putea provoca o percepţie negativă a economiei şi totodată o prăbuşire a lirei.

Potrivit agenţiei de presă Anatolia, Ministerul turc de Interne a demarat o anchetă preliminară asupra a 346 de conturi de pe reţelele sociale unde au fost publicate comentarii provocatoare cu privire la deprecierea lirei. De asemenea, autoritatea care supraveghează pieţele financiare din Turcia (CMB) a anunţat luni că va demara acţiuni în justiţie împotriva oricărui răspândeşte informaţii false asupra economiei.

În pofida amplorii crizei monetare, principalele ziare şi posturi de televiziune acordă o atenţie redusă evoluţiei lirei, optând în schimb să reia declaraţiile lui Erdogan care denunţă un „complot politic” împotriva ţării sale şi ameninţă că va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi.

În acest context, numeroşi turci şi economişti se îndreaptă spre reţelele sociale pentru a comenta evoluţia lirei. A fost înfiinţat chiar şi un cont special de Twitter dedicat urmării evoluţiei lirei în raport cu dolarul.

Într-o ţară în care principalele media sunt controlate de oamenii de afaceri apropiaţi puterii sau enciclopedia online Wikipedia este blocată de mai mult de un an, reţelele sociale reprezintă un spaţiu atractiv, dar este urmărit îndeaproape de autorităţi.

„Criza financiară din Turcia a surprins pe mulţi”, dar nu şi pe analistul financiar Tim Lee, care a avertizat încă din 2011 despre problemele Turciei, scrie „New York Times”. „În ultimii şapte ani, analistul a avertizat că o criză financiară în Turcia ar putea declanşa o calamitate pe pieţele mondiale. Nimeni nu l-a ascultat – până în acest moment”, subliniază „New York Times”.

Deprecierea lirei turceşti şi perspectiva sumbră că Turcia ar avea nevoie în curând de ajutor financiar a determinat exodul investitorilor. Pe de altă parte, relevă ziarul, sunt semne că situaţia din Turcia a determinat reacţii financiare şi dincolo de graniţele sale. Preţurile de bursă ale băncilor europene, cei mai mari creditori ai Turciei, au scăzut rapid vineri, iar monedele din China, Brazilia şi Mexic s-au depreciat.

Chiar şi indicii majori de la bursa din Statele Unite au scăzut cu peste 1%, după care şi-au revenit extrem de greu. „De această dată nu va fi o criză bancară globală, ci o criză a pieţelor financiare”, a mai spus Tim Lee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *