Criza politică din Germania: Liderul CDU din Turingia a demisionat

Liderul filialei partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din landul german Turingia, Mike Mohring, şi-a anunţat vineri demisia în urma seismului politic provocat în Germania de alianţa sa inedită cu extrema dreaptă care a aruncat în criză formaţiunea cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

”Cred că ar fi bine să pacificăm partidul, să lăsăm la o parte interesele personale şi să găsim o cale comună pentru viitor”, a declarat Mike Mohring într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter. ”Nu vreau să fiu un obstacol şi prin urmare nu voi candida din nou la preşedinţia (filialei) partidului”, a adăugat el.

Mike Mohring s-a aflat sub o mare presiune politică după ce parlamentul regional din Turingia a ales un premier cu voturile decisive date de partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), la care s-au adăugat voturile deputaţilor Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi ale partidului liberal FDP, din rândurile căruia a provenit şi premierul ales, Thomas Kemmerich, care între timp a demisionat şi el din cauza scandalului creat.

A fost pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei când un partid de extremă dreapta a ajuns într-o alianţă cu formaţiunile tradiţionale, a căror politică a fost mereu să evite cu orice preţ colaborarea cu astfel de partide atât la nivel naţional, cât şi regional. O alianţă calificată drept un ”act impardonabil” de cancelarul Angela Merkel, care a cerut anularea scrutinului regional din Turingia şi organizarea de alegeri anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *