Criza politica din Republica Moldova. Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură revenirea la sistemul electoral proporțional

Deputații PSRM și ACUM au votat în prima lectură anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional. Proiectul a fost susținut cu majoritatea voturilor. Astfel, potrivit proiectului, alegerile parlamentare se vor desfășura în conformitate cu sistemul proporțional de vot, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie. În același timp, documentul prevede că listele candidaților pentru alegerile parlamentare vor fi întocmite astfel încât fiecare candidat să fie arondat la o unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea.

De asemenea, vor putea concura candidați independenți, care vor trebui să treacă pragul de 2% pentru a accede în Parlament.

Proiectul propune și o reducere semnificativă a plafoanelor pentru donațiile făcute partidelor politice în campania electorală – 6 salarii medii pe economie pentru persoanele fizice și 12 – pentru cele juridice. În prezent, persoanele fizice pot dona până la 50 de salarii medii, iar cele juridice – 100. Donații vor putea face și cetățenii care au obținut venituri peste hotare – cel mult 3 salarii medii. În prezent, acest lucru este interzis.

Proiectul a provocat mai multe discuții și propuneri, inclusiv în privința introducerii votului electronic, sau modificarea sistemul de distribuire a voturilor concurenților electorali care nu au acces în Parlament, urmând să fie examinate în lectura a doua.

Proiectul prevede, la fel, excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației în ziua alegerilor și revenirea la ziua tăcerii, dar și excluderea interdicției pentru diasporă de a vota cu pașapoarte cu termen de valabilitate expirat care conțin IDNP și cu buletine de identitate valabile.

O altă modificare ține de finanțarea în campania electorală. Astfel, „pentru excluderea blocării temporare a activității partidelor, interdicția referitoare la acceptarea donațiilor să fie aplicată începând cu prima zi a campaniei electorale, și nu a perioadei electorale cum este prevăzut în Codul elctoral”.

Schimbarea sistemului electoral prin trecerea de la sistemul proporțional la cel mixt a fost votată în iulie 2017 de deputații PDM, PSRM și PPEM.

Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a aprobat maa astăzi un proiect de modificare a Legii cu privire la procuratură care prevede inclusiv modificarea procedurii de numire a procurorului general.

Printre acestea sunt posibilitatea ca la această funcție să candideze și persoane care nu dețin cetățenia Republicii Moldova, autorii având drept scop să ofere astfel posibilitatea numirii unui procuror străin.

De asemenea, se propune extinderea numărului de membri care va selecta viitorul procuror general, precum și suplimentarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor cu exponenți ai societății civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *