Criză politică în Belgia. Premierul Charles Michel a demisionat

Premierul belgian Charles Michel a demisionat marţi seara, după depunerea unei moţiuni de cenzură în Parlament, scrie presa belgiană, relatează Reuters.

”Apelul meu nu a fost auzit. Iau, astfel, decizia de a-mi prezenta demisia, iar intenţia mea este să mă duc la rege imediat”, a declarat el în Parlament, o declaraţie transmisă în direct.

Moţiunea de cenzură a fost depusă de către socialişti şi ecologişti.

Michel a anunţat demisia Guvernului său de centru-dreapta la nouă zile după plecarea miniştrilor naţionalişti flamanzi care se opuneau ca Belgia să susţină Pactul Mondial ONU privind Migraţiile, relatează AFP.

El a făcut acest anunţ la finalul unei dezbateri în Parlament, în cadrul căreia a îndemnat opoziţia să-l susţină în mai multe teme-cheie, pentru ca Guvernul să poată continua să funcţioneze.

Acest apel nu a fost auzit, a deplâns premierul, după o suspendare a şedinţei, în timp ce socialişti şi ecologişti anunţau depunerea unei moţiuni vizând să-l răstoarne de la putere.

Liderul liberal francofon conduce Guvernul din octombrie 2014.

De la 9 decembrie, data plecării miniştrilor naţionalişti flamanzi din cadrul N-VA, Charles Michel a condus un Guvern privat de o majoritate în Camera Deputaţilor.

Acest partid flamand, condus de primarul Antwerpenului Bart De Wever, a impus anumite condiţii în vederea continuării susţinerii Guvernului „Michel II” şi adoptării proiectului bugetului pe 2019.

Însă aceste condiţii, între care posibilitatea redeschiderii unor dicuţii cu privire la Constituţie, au fost respinse ca ”inacceptabile” de către premier.

”Am constatat că existau condiţii noi, care ameninţau să arunce ţara într-o cursă confederală şi alegeri anticipate. Noi nu am acceptat aceste condiţii. S-a tras linia”, a declarat el marţi seara în faţa deputaţilor.

N-VA, cea mai importantă forţă politică în Camera Deputaţilor, cu 31 de deputaţi dintr-un total de 150, şi-a retras susţinerea coaliţiei cu o zi înainte de plecarea lui Charles Michel să aprobe Pactul Mondial ONU privind Migraţiile în numele Belgiei, la 10 decembrie, la Marrakech.

În pofida caracterului său neconstrângător, acest text a fost refuzat de către naţionaliştii flamanzi, care consideră că deschide calea unei pierderi a suveranităţii statelor semnatare, prin definirea politicii lor în domeniul migraţiei.

De o săptămână, mai multe partide din opoziţie îi cereau lui Charles Michel să organizeze un vot de încredere, pentru a evalua capacitatea Guvernului de a-şi continua activitatea până la alegerile legislative, prevăzute la sfârşitul lui mai. El a refuzat acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *