Comunitatea internațională, îngrijorată de adâncirea crizei din Republica Moldova

Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova şi îndeamnă la calm, reţinere şi dialog.

”NATO urmăreşte cu îngrijorare criza politică din R.Moldova. Îndemnăm toate forţele politice din ţară să dea dovadă de calm, reţinere şi să-şi rezolve diferenţele prin dialog, în deplina respectare a statului de drept”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Alianţei, care îi îndeamnă pe liderii ”democratic aleşi” ai ţării să ”coopereze” în vederea ieşirii din criză.

”Reafirmăm susţinerea constantă a NATO faţă de Republica Moldova în reformarea instituţiilor sale în domeniul Apărării şi securităţii. NATO şi Republica Moldova sunt parteneri apropiaţi de peste 25 de ani. Rămânem ataşaţi de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

SUA îndeamnă la reținere

Statele Unite îndeamnă, la rândul lor, fosta republică sovietică să dea dovadă de ”reţinere” şi ca toate părţile să se pună de acord asupra unei căi în vederea ieşirii din criză.

”Voinţa poporului moldovean, exprimată în alegeri, trebuie respectată fără interferenţe”, apreciază, citată într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

”Asigurarea unui viitor prosper şi democratic (Republicii) Moldova şi cetăţenilor săi este un scop pe care Statele Unite vor continua să-l susţină”, adaugă ea.

UE, gata să coopereze cu guvernul Maia Sandu

Vicepreşedinta UE Federica Mogherini şi comisarul Johannes Hahn au salutat formarea unei coaliţii de guvernare în Republica Moldova şi s-au declarat pregătiţi să ”coopereze cu Guvernul legitim democratic, pe baza angajamentului reciproc la reforme şi a principiilor funamentale din Acordul nostru de Asociere”.

Și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) îndeamnă toate forțele politice din Republica Moldova să depășească criza politică actuală prin dialog, acționând în baza Constituției Republicii Moldova și respectând principiile democratice și statul de drept. Cu acest mesaj a venit azi președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Miroslav Lajcak.

Potrivit lui, „dialogul pașnic, democrația și statul de drept sunt esențiale pentru a preveni escaladarea tensiunilor”.

„Președinția OSCE urmărește criza politică din Republica Moldova cu mare îngrijorare. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție politică pentru actuala criză și stabilitate pentru a asigura parcursul european al țării”, a spus Lajcak.

Consiliul Europei cere opinia Comisiei de la Veneția cu privire la dizolvarea Parlamentului

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a anunţat că va cere urgent opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Thorbjørn Jagland s-a declarat îngrijorat de evenimentele care au avut loc pe scena politică din Republica Moldova în ultimele zile şi a făcut apel Parlamentului ales, Guvernului legitim şi forţelor politice să acţioneze cu calm şi responsabilitate.

„Deciziile recente ale Curţii Constituţionale sunt dificil de înţeles şi par arbitrare în raport cu textul Constituţiei şi a standardelor legilor internaţionale. Într-un stat democrat, toată lumea trebuie să respecte Constituţia, în caz de incertitudine este necesar un sfat obiectiv”, se menţionează în comunicat, citat de mediafax.ro.

„Am decis, în calitate de Secretar General, să cer opinia urgentă a Comisiei de la Veneţia cu privire la deciziile recente, inclusiv cea referitoare la condiţiile de dizolvare a Parlamentului.

Ucraina sfătuiește Chișinăul să prevenă scenariul rus de federalizare a Republicii Moldova

„Ucraina este interesată într-o Moldovă stabilă, democratică și europeană și este gata să ofere, dacă este necesar, asistență în rezolvarea problemelor existente”. Mesajul vine din partea Ministerului de Externe al statului vecin în legătura cu ultimele evenimente politice.

„Ucraina urmărește cu îngrijorare evoluția situației politice din statul vecin – Republica Moldova. Ucraina este interesată de o Moldovă stabile, democratică și europeană și este gata, în caz de necessitate, să ofere asistență înrezolvarea problemelor existente”, se menționează în comunicat.

Kievul îndemnă principalele forțe politice din Moldova „să acționeze în cadrul legal și să soluționeze litigiile prin dialog politic pentru a evita confruntările violente”.

„În prezent, important pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea intervenției externe, care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării. Republica Moldova rămâne un partener important pentru Ucraina și un vecin cu care împărtășim interese comune și un viitor european comun”, se precizează în mesajul adresat.

Preşedintele prorus Igo Dodon a fost demis din funcţie şi înlocuit cu premierul Pavel Filip, un adversar politic care a dizolvat imediat Parlamentul şi a convocat alegeri legislative anticipate, amplificând şi mai mult criza din ţară.

Această fostă republică sovietică s-a confruntat duminică dimineaţa cu una dintre răsturnările politice cu care este obişnuită, un punct culminant al unei crize care a început cu alegerile legislative din februarie, care nu au dat o majoritate.

După luni de zile de negocieri în vederea formării unui Guvern, Partidul Socialist al preşedintelui prorus Igor Dodon a încheiat, sâmbătă, un acord de coaliţie – fără precedent – cu alianţa proeuropeană ACUM a Maiei Sandu.

Obiectivul acestei alianţe este îndepărtarea de la putere a Partidului Democrat, condus de către controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, acuzat, într-o declaraţie, că este vinovat de ”toate relele” cu care se confruntă Republica Moldova şi suspectat că trage sforile politicii moldoveneşti de ani de zile.

Curtea Constituţională a solicitat vineri dizolvarea Parlamenyului şi să se organizeze noi alegeri, din cauza imposibilităţii formării unui guvern la trei luni după scrutin.

Igor Dodon a refuzat să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului, iar Curtea Constituţională a hotărât duminică dimineaţa să-l suspende pe Dodon din funcţie.

Premierul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat, a devenit preşedinte în exerciţiu. El a dizolvat imediat Parlamentul şi a convocat alegeri legislative aniticipate la 6 septembrie.

Din 2016, preşedintele moldovean este ales prin sufragiu universal.

Dodon a denunţat, pe pagina sa de Facebook, un ”pas disperat” şi o tentativă de a ”prelua puterea” a lui Vlad Plahotniuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *