Criza politică și starea democrației din Republica Moldova, în atenția Parlamentului European
Parlamentul European are pe ordinea de zi a ședinței de joi, 5 iulie, dezbateri pe subiectul respectării dreptului omului, democrației și statului de drept în Republica Moldova.
Liderii opoziției pro-europene, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Ciubotaru, se află de luni la Strasbourg unde au avut întâlniri cu mai mulți oficiali europeni și vor prezenta în Parlamentul European, rezoluția adoptată duminică, 1 iulie, în cadrul protestului antiguvernamental de la Chișinău. Manifestanții au cerut validarea alegerilor pentru primăria Chișinăului câștigate de Andrei Năstase și care au fost anulate de către instanțele de judecată, informează Radio Chișinău.
Într-o postare pe o rețea de socializare, președintele Delegației Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, eurodeputatul Siegfried Mureșan menționează că Republica Moldova a ajuns pe agenda Parlamentului European alături de statele africane Somalia și Burundi la capitolul încălcări ale drepturilor omului, ale democrației și ale statului de drept.
„Guvernanții Republicii Moldova trebuie să fie conștienți de ce au făcut. Cetățenii Republicii Moldova merită mai mult”, a scris Siegfried Mureșan, citat de IPN.
Reprezentanții opoziției pro-europene din Republica Moldova, formată din trei formațiuni politice de dreapta – Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) – Partidul Platforma Demnitate și Aadevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM)- se află de luni la Strasbourg pentru a le prezenta parlamentarilor europeni rezoluția aprobată duminică de protestatarii care au manifestat împotriva puterii și au cerut validarea mandatului primarului ales al Chișinăului Andrei Năstase, lider al Platformei Demnitate și Adevăr.
Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu, a declarat pentru Radio Chișinău liderii opoziției vor discuta cu partenerii europeni despre derapajele pe care le-a înregistrat Republica Moldova.
„Vor fi mai multe întâlniri cu oficialii europeni: atât de la Parlamentul European, cât și de la Comisia Europeană. Vom prezenta rezoluția adoptată în cadrul protestului de duminică, 1 iulie.
Vom prezenta cu lux de amănunte derapajele pe care le-am înregistrat ca țară după deciziile dictate de Plahotniuc și Partidul Democrat și care sunt consecințele pentru termen lung și scurt să asistăm la o instaurare a unei dictaturi”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Ciubotaru, a anunțat că este preconizată și o întrevedere cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.
De asemenea, la Strasbourg se află şi prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. El va încerca să convingă conducerea Parlamentului European şi a Consiliului Europei că autorităţile moldovene nu au de-a face cu decizia privind anularea rezultatele alegerilor, luată de către instanţele de judecată.
Justiția a invalidat alegerile din Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, invocând că atât el cât și adversarul său din turul doi, socialistul Ion Ceban, ar fi făcut agitație electorală.
Anularea alegerilor locale din Chișinău a fost criticată de oficiali de la Bruxelles, inclusiv de șefa diplomației europene Federica Mogherini și de comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn, precum și de către Departamentul de Stat al Statelor Unite.
săptămâna trecută purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, HeatherNauert, a declarat că decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor primarului Chișinăului din 3 iunie reprezintă o amenințare la adresa democrației în Republica Moldova.