Criză sanitară în Indonezia după tsunamiul de sâmbătă soldat cu peste 400 de morți și peste 1500 de răniși. Ploi şi inundaţii afectează eforturile salvatorilor

Salvatori indonezieni întâmpinau miercuri dificultăţi, din cauza unor ploi diluviene, în salvarea unor locuitori de pe insule şi în a ajunge în sate izolate afectate de tsunamiul care s-a soldat cu peste 400 de morţi, relatează AFP.

Ploile afectau eforturile unor echipe, înrăutăţind condiţiile de viaţă ale supravieţuitorilor tsunamiului care a lovit sâmbătă seara malurile Strâmtorii Sunda, între insulele Sumatra şi Java.

”Ploi puternice au provocat revărsarea unui râu şi există inundaţii în mai multe locuri”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de gestionarea catastrofelor. ”Asta dăunează eforturilor de evacuare a oamenilor şi de ajutorare a supravieţuitorilor”.

Autorităţile le-au cerut locuitorilor să rămână departe de zona de coastă, întrucât Vulcanul Anak Krakatoa, ”copilul” legendarului Krakatoa, continuă să fie activ în Strâmtoarea Sunda.

Un ultim bilanţ, uşor revizuit în creştere, anunţa 430 de morţi, 1.495 de răniţi şi 159 de persoane date dispărute. ”Este posibil să crească”, pe măsură ce salvatorii ajung în regiuni izolate, a avertizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit unor experţi, catastrofa de sâmbătă a avut loc în urma unei erupţii moderate, care a cauzat o scufundare submarină a unei părţi a vulcanului şi deplasarea unor vaste cantităţi de apă.

Anak s-a format către 1928, în caldera Krakatoa, a cărui erupţie catastrofică a omorât 36.000 de oameni în 1883.

Muncitorii umanitari au avertizat că resursele de apă potabilă şi medicamente sunt insuficiente, ceea ce alimentează temeri cu privire la o criză sanitară, în contextul în care mii de deplasaţi trăiesc în refugii înţesate sau la spital. Mulţi şi-au pierdut locuinţa.

Autorităţile au trimis elicoptere să paraşuteze provizii în sate izolate în zona coastei de vest a Javei şi de sud a Sumatrei.

Sute de indonezieni rămaşi ”prizonieri” pe insuliţe din Strâmtoarea Sunda sunt salvaţi cu elicopterul sau vaportul şi conduşi în centre de urgenţă.

Salvatori folosesc câini special antrenaţi în căutarea persoanelor date dispărute, în timp ce familii aşteaptă plângând în faţa centrelor de identificare ale cadavrelor. Speranţele de a găsi supravieţuitori între dărâmături sunt aproape nule.

Drumuri şi poduri au fost avariate. Regiuni afectate sunt acoperite de grămezi de maşini răsturnate, ambarcaţiuni eşuate, mobile şi fragmente de varii feluri.

În hotelul Tanjung Lesung, unde cânta trupa pop Seventeen, fragmente sfârtecate zăceau pe jos în apă – metal, scaune, copertine. Tsunamiul s-a abătut asupra spectatorilor şi a luat trei membri ai trupei, din care a supravieţuit doar cântăreţul.

Sute de angajaţi şi voluntari ai Crucii Roşii indoneziene depuneau eforturi să distribuie apă potabilă, pături, prelate şi unităţi medicale mobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *