CSM Decide Peste Două Zile Dacă Kovesi Rămâne Procuror

CSM va analiza miercuri solicitarea Laurei Codruţa Kovesi de a rămâne procuror, dar nu la DNA, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie. Cel mai probabil Laura Codruţa Kovesi se va întoarce la Parchetul General, unde a fost procuror şef înainte de a prelua conducerea DNA în urmă cu cinci ani.

Interimatul la şefia DNA va fi asigurat de Marius Iacob, prim adjunctul DNA. Iacob a venit la DNA din Parchetul General, unde, de asemenea, a fost adjunctul lui Kovesi. De altfel, Iacob – care coordona procurorii din teritoriu – este un cunoscut al Laurei Kovesi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va trebui să declanşeze procedura de numire a altui procuror şef al DNA. După ce Toader va face propunerea aceasta va ajunge la CSM. Deocamdată, până la 1 septembrie CSM este în vacanţă, însă poate convoca şedinţă de urgenţă. Cu toate acestea, precedentele situaţii au arătat că propunerea este analizată cam 30 de zile şi ulterior procurorii sunt audiaţi în CSM. Consiliul Superior al Magistraturii va da un aviz, care este obligatoriu, dar consultativ şi ulterior documentul va fi trimis la preşedintele Klaus Iohannis care poate respinge propunerea sau o poate admite şi numi prin decret un şef.

„Am demonstrat că, da corupţia poate fi înfrântă! Episodul de azi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se schimbă legile arată că vor protecţie pentru trecut, prezent şi viitor. Noi, procurorii, nu putem să ducem o luptă politică, ne interzice legea. Dar luptăm pentru independenţa procurorilor. DNA este o instituţie matură”, a spus Kovesi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *