Cu cât sunt plătiți trolii lui Putin care propagandă informații false
Ludmila Savciuk, jurnalista care a reușit să se infiltreze în „fabrica de troli” a Kremlinului, a declarat, într-un interviu acordat Europa LIberă, că trolii lui Putin care propagă informații false și manipulatoare „sunt mult mai bine plătiți ca medicii sau profesorii din Rusia. Salariul lunar este în jur de 40 000 de ruble, adică în jur de 750 de dolari americani.”
În Fabrica de troli din Sankt Petersburg lucrează non-stop sute de oameni, foarte tineri, cu vârste în jurul a 20 de ani, studenți care fie abia și-au terminat studiile, fie sunt pe final cu studiile masterale. „Scriu zi și noapte. Scriu comentarii, articole pe bloguri, răspândesc informații pe rețelele sociale. Există în fiecare cameră un supervizor care controlează totul și se asigură că target-ul zilnic este atins”, povestește jurnalista care în urmă cu trei ani a reușit să se infiltreze în această unitate.
Ludmila Savciuk spune că „UE ar trebui să stopeze rapid această propagandă pentru că este foarte periculoasă. Și eu fac același lucru ca experții de la STRATCOM. Simplul fapt că oamenii pot afla că ceea ce citesc este propagandă, este deja un pas important pentru curățarea spațiului public, pentru limpezirea apelor, ce este informație reală și ce este inventat sau scris cu un anumit scop. Nici eu, nici STRATCOM nu putem opri trolii, dar putem să îi informăm pe cititori, să ii facem atenți cu privire la aceste informații false și manipulatoare. Am văzut că Youtube și Facebook au blocat o serie de conturi ale unor troli, iar asta este deja un progres important. De asemenea, Google șterge căutările motoarelor lor de căutare. Faptul că SUA a recunoscut că este o problemă, este un mare pas înainte”, a precizat jurnalista.
Bloggerița rusă Ludmila Savciuk, cunoscută pentru activismul său anti-Putin, conduce o organizație ce luptă împotriva propagandei. Ea a reușit să se infiltreze și să lucreze o vreme la Agenția de Cercetare pentru Internet (denumirea oficială a „fabricii de troli” din oraș) și, după ce a înțeles ce se întâmplă, a dat instituția în judecată. Deși guvernul rus a negat mereu existența acestor operațiuni, în anul 2016 o instanță din Rusia i-a dat dreptate Ludmilei, și i-a acordat… o rublă drept daune simbolice.
Eficacitatea „fabricilor de troli” s-a dovedit în timpul alegerilor din Federația Rusă, dar și din Franța, Germania sau din Statele Unite.
Agenția de Cercetări în domeniul Internetului (IRA) a mobilizat aproximativ o treime din personalul său pentru a se ocupa de alegerile prezidențiale din SUA din 2016, potrivit unei investigații a publicației ruse RBC.
În vara anului 2016, la o etapă decisivă a campaniei electorale, „departamentul american” a fost extins până la 80-90 de persoane, care lucrau pentru alegerile din SUA. Potrivit surselor RBC, agenția dispunea atunci de peste 250 de angajați, iar salariile persoanelor care lucrau în departamentul SUA variau între 80.000 și 120.000 de ruble (1.400 – 1.200 de dolari) pe lună.