Cum a aruncat Stelian Ion Justiţia în AER în nicio lună de când este ministru: Val de pensionări în rândul magistraţilor!

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion (USR), a fost aspru criticat în şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM de astăzi pentru declaraţiile legate de vârsta de pensionare a magistraţilor.

După ce ministrul a anunţat că îşi doreşte creşterea vârstei de pensionare în cazul magistraţilor, nu mai puţin de 38 de judecători şi procurori şi-au depus cereri de pensionare în 12 zile. Este o statistică de aproape cinci ori mari mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care numai de la ÎCCJ jumătate dintre judecători au vocaţie de pensionare.

În cadrul şedinţei CSM, judecătoarea Simona Marcu l-a acuzat pe ministrul Stelian Ion că doreşte, de fapt, pensionarea magistraţilor cu experienţă, prin insistenţa cu care revine asupra acestui subiect chiar şi după retractarea declaraţiei iniţiale referitoare la vârsta de pensionare.

În replică, ministrul Stelian Ion a afirmat că nu are nicio intenţie de a propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, refuzând să-şi asume responsabilitatea pentru valul de cereri de pensionare.

„Vârsta de pensionare nu va creşte. Nu am niciun proiect în acest sens şi nu voi depune un proiect în acest sens. Mai clar de atât nu aş putea să fiu. Am spus şi în comunicat că m-am referit doar la abrogarea acelui articol care ar urma să intre în vigare la 1 ianuarie 2022 (pensionarea la 20 de ani de activitate, n.r.).

Dincolo de aceste discuţii, care probabil în loc să tempereze lucrurile mai mult le accentuează, mi-aş dori să avem un dialog. Sentinţe date public conform cărora mi-aş dori să iasă la pensie magistraţii cu experienţă cred că nu sunt corecte. Sentinţe date public de genul că această chestiune ar declanţa ea singură un aşa-zis val imens de pensionare iarăşi nu cred că fac bine”, a explicat ministrul Justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *