Cum a decurs intervenția pe cord a fostului premier Mihai Tudose, în ce a constat și cum se simte acesta – EXCLUSIV

Fostul premier Mihai Tudose, actual membru al Pro România, a făcut, marți seară, prima postare pe Facebook, după ce, marți după-amiază, ajuns, de urgență la Institutul de Boli Cardiovasculare “C. C. Iliescu”, în urma unui infarct masiv, iar medicii i-au montat două stenturi.

Medicii de acolo, în urma investigațiilor, au decis că este necesară o angiografie, pentru a se vedea exact zona unde plăcile de aterom au obstrucționat circulația sanguină. Dacă nu s-ar fi putut realiza angiografia coronară ar fi fost necesară operația de cord deschis.

Angiografia este un test de imagistică, pe bază de raze X, ce vizualizează vasele de sânge ale organismului și furnizează, în timp real, angiograme. Cu ajutorul ei se pot investiga artere sau vene îngustate, blocate, mărite sau cu malformații.

Trei stopuri cardiace în timpul intervenției

În timpul intervenției, se pot monta stenturi, pentru a “lărgi”  zona îngustată și a normaliza circulația sanguină. Numai că, în cazul fostului premier, specialiștii în cardiologie intervențională, din departamentul condus de prof. dr. Dan Deleanu, s-au confruntat cu o situație ceva mai dificilă, pentru că fostul premier a făcut trei stopuri cardiace, pentru care a fost nevoie de resuscitare.

Două stenturi au restabilit circulația sanguină pe arterele obstrucționate

“După stabilizare, a fost continuată angiografia și s-au depistat două zone obstrucționate, s-a stabilit severitatea și localizarea precisă a îngustării și apoi i s-au montat două stenturi. Practic, angiografia coronară – coronarografia – este singura procedură de diagnostic prin care se poate verifica, foarte precis, starea arterelor coronare și depistarea stenozelor. Intervenția se realizează sub anestezie locală, cardiologul fiind cel care decide dacă se face abord femural sau brahial, adică dacă se introduce cateterul inghinal sau la încheietura cotului. Se face abordul, cu un ac special, și se introduce o canulă, iar cu ajutorul cateterelor se avansează pe vasele de sânge până la zona vizată. Substanța de contrast injectată permite vizualizarea fluxului sanguin și a blocajelor. Toată intervenția pe cord se realizează sub ghidaj radioscopic și este o procedură minim invazivă ce restabilește fluxul sanguin normal la nivelul mușchiului inimii prin artera coronară îngustată sau blocată. Cu ajutorul cateterului, este introdus stentul pliat (un tub metalic foarte fin), montat pe un balon, care se depliază și rămâne în vasul afectat, după ce balonul este retras. Stentul tratează îngustarea vasului și menține diametrul său optim, pentru o perioadă îndelungată. Stentul este un tub de dimensiuni mici, ce poate fi stent metalic neacoperit (este introdus ca atare și, în cazul prezenței factorilor de risc, pot apărea, în timp, noi îngustări ale vaselor), stent cu eliberare de substanțe medicamentoase (stentul are un învelis impregnat cu substanțe farmacologice care împiedică îngroșarea vasului și previn restenoza), sau stent bioresorbabil (cel mai avansat tip de stent, care se dizolvă în mod natural și permite reluarea funțtionării naturale a arterei). Cel mai mare avantaj al implantului de stent este evitarea traumatismului asociat chirurgiei cardiace, o chirurgie foarte complexă, ce implică tăierea sternului, oprirea inimii și utilizarea circulației extracorporeale pe durata intervenției, apoi repornirea inimii. Implantul de sent cardiac are eficiență de durată și rată de succes de peste 90%, iar riscul complicațiilor este foarte redus. În principiu, dacă medicii consideră că nu este necesară o monitorizare mai îndelungată, externarea poate fi făcută, după coronarografie, și la 48 de ore. În cazul domnului Mihai Tudose intervenția s-a încheiat cu bine iar starea dânsului este stabilă”, au declarat, pentru newsmaker.ro, surse medicale din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare “C. C. Iliescu”.

Fostul premier face, deja, postări pe Facebook

Post-intervenție, fostul premier Mihai Tudose a făcut, marți seara, o postare pe Facebook: „Sunt bine! Probabil pe fondul oboselii acumulate, am suferit un mic incident, dar datorită profesionalismului și promptitudinii cadrelor din sistemul public medical din România, totul a trecut cu bine! Mulțumesc întregii echipe medicale și tuturor celor care s-au gândit la mine în aceste momente! Ne vedem în 2 zile înapoi la treabă! Avem o mulțime de lucruri bune de făcut!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.