Cum a fost extras din teritoriile ocupate de ruși un om stiință american vânat de Moscova

Un om de știință american, ce a lucrai la tehnologie sensibilă folosită în zeci de sisteme de arme ghidate cu laser utilizate de armata SUA, a fost salvat de pe teritoriul ocupat de ruși în Ucraina, după ce a fost vânat de forțele ruse timp de luni de zile.

John Spor, originar din Texas și fondator al Texas Photonics Inc., locuia în Mariupol, Ucraina, când orașul a fost atacat și ocupat de forțele invadatoare ruse în februarie.

În urma asediului și a atacurilor brutale de artilerie și rachete, Spor a fugit din reședința sa și de atunci s-a ascuns, evitând capturarea.

Datorită informațiilor sensibile de securitate națională pe care le deținea și a muncii sale, Spor este considerată o țintă de mare valoare pentru forțele și serviciile de informații ruse. De atunci, forțele ceceno-ruse i-au jefuit reședința și l-au vânat activ, căutând să-i descopere locul unde se ascunde. Cunoștințele lui Spor despre tehnologia militară sensibilă a SUA au o valoare extraordinară pentru Rusia. Dacă ar fi capturat și interogat și ar vorbi ar cauza daune excepțional de grave securității naționale a SUA și forțelor NATO.

Din cauza situației îngrozitoare din Mariupol și incapacității lui Spor de a pleca pur și simplu având un asemenea profil, sora lui Spor a contactat Departamentul de Stat al SUA, pe senatorul Ted Cruz și pe congresmanul Randy Weber, cerând asistență de evacuare de urgență pentru fratele ei.

Salvat de veteranii din Project DYNAMO

Ei au recomandat Project DYNAMO, o organizație de salvare americană non-profit, condusă de veterani, finanțată de donatori, specializată în misiuni de exfiltrare din regiuni ostile din întreaga lume. Proiectul DYNAMO lucrează la această misiune complexă și periculoasă de salvare a lui Spor de mai bine de o lună.Marți, echipa de la Proiectul DYNAMO condusă de Bryan Stern, co-fondatorul Proiectului DYNAMO și ofițer militar american foarte decorat, l-a scos pe Spor de pe teritoriul controlat de ruși, traversând peste 30 de puncte de control rusești în Ucraina. Stern a folosit o serie de tactici și tehnici complexe, perfectionate de-a lungul multor ani de serviciu guvernamental, pentru a-l ascunde pe Spor de serviciile de securitate rusești. Proiectul DYNAMO a reușit să-l salveze pe Spor prin Herson și prin Nikolaev și acum este în drum spre o țară vecină, unde familia îl așteaptă cu nerăbdare.

Deoarece operațiunea este încă în curs, unele detalii și locații sunt ascunse și vor fi furnizate la finalizarea cu succes a misiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.