Cum au intrat în Marea Britanie asasinii lui Putin

Cei doi ruşi suspectaţi de Londra că i-au otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok pe fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica acestuia Iulia s-au dat drept oameni de afaceri din Sankt Petersburg pentru a putea obţine viza britanică, scrie cotidianul The Daily Telegraph.

Cei doi bărbaţi, identificaţi drept Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, două nume pe care autorităţile britanice le consideră a fi pseudonime, „ambii având în jur de 40 de ani, s-au dat drept oameni de afaceri pentru a obţine viza de la consulatul Marii Britanii în Sankt Petersburg”, notează cotidianul, citând „o sursă de securitate”.

„Ei le-au declarat autorităţilor britanice că lucrează în comerţul internaţional şi au prezentat”, pentru a-şi susţine cererile pentru viză, „cărţi de vizite şi conturi bancare cu active în valoare de mii de lire. Vizele sunt eliberate doar dacă cei ce vizitează Marea Britanie pot demonstra că au mijloace pentru a se întoarce din Marea Britanie”, adaugă cotidianul britanic.

Sursa citată de publicaţia britanică subliniază că dată fiind „dificultatea pentru ruşi de a obţine o viză, s-ar fi putut crede că cei doi oameni de afaceri sunt exact genul de persoane care ar fi putut declanşa alarma”.

Londra a anunţat miercuri că a emis un mandat de arestare la nivel european împotriva celor doi bărbaţi, pe care îi acuză că sunt ofiţeri ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU). Ei sunt suspectaţi că „au contaminat uşa de intrare” în locuinţa lui Serghei Skripal, în 4 martie, la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), stropind cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic, înainte de a părăsi ţara, în aceeaşi zi, de pe Aeroportul Heathrow.

Cei doi Skripal au supravieţuit otrăvirii, precum şi poliţistul care le-a venit în ajutor. Însă la sfârşitul lui iunie, Noviciok a făcut alte două victime la Amesbury, oraş situat lângă Salisbury, dintre care una a decedat.

Cei doi suspecţi în cazul otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia au fost identificaţi de către doi membri ai Scotland Yard cu abilităţi de recunoaştere facială ieşite din comun, scrie Sky News.

În urma unei munci titanice, cei doi au reuşit să identifice doi suspecţi. Această muncă a presupus confruntarea a cinci mii de ore surprinse de camerele de supraveghere din aeroporturi şi de la locul faptei, relevă Sky News.
„Au un talent înnăscut (…) de a-şi aminti chipurile, fie că e vorba de o fotografie, o înregistrare video sau realitate“, a spus despre cei doi membri ai Scotland Yard Mick Neville, detectivul care a înfiinţat echipa de investigaţii în cazul Skripal.

Moscova neagă de la început orice implicare în acest caz.

Agenții GRU au lucrat neprofesionist

Bob Baer, expert CNN pe probleme de servicii de informații și securitate și fost oficial CIA, a calificat la CNN drept neprofesionist modul cum au acâionat cei doi agenți GRU suspectați de tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal în Marea Britanie.

„În general, GRU lucrează prost. Am vorbit cu niște băieți din KGB (actual FSB), ei le spun „salaghi” celor de la GRU, adică începători proști. În 2004, după eliminarea unui cecen, au fost capturați în canalizare; doi au fost arestați, prinși cu ajutorul telefoanelor.

Cei doi asasini, care au lucrat în Regatul Unit, „au lăsat urme” peste tot. Ei bine, dacă ești un profesionist și mergi într-un oraș precum Salisbury, vei afla unde sunt camerele de supraveghere și vei căuta să nu fii înregistrat de ele. Iar tipii ăștia, aparent nu s-au deranjat cu astfel de măsuri de precauție, probabil pentru că pur și simplu nu știau cum s-o facă. În genere au lucrat prost.

Baer spune că chiar Putin a dat ordinul de executare a lui Skripal. „ În Rusia – în forțele armate ruse – nu există cineva care să acționeze de capul său, fără ordin. Prin urmare, este vorba despre Putin. El a dat ordinul și a decis să riște. Dacă a studiat detaliat planul operațiunii nu se știe și nu vom ști niciodată – dar această decizie a fost luată cu siguranță la Kremlin”, a subliniat Baer.

Expertul este de părere că acesta este un mesaj destinat consumatorului intern: „Te găsim oriunde – poți să fugi în Marea Britanie, în SUA, te găsim. Faptul că s-a utilizat agentul neurotoxic „Noviciok” este pur și simplu un strigăt în acest sens – ei scuipă pe consecințe. La fel ca și cu fostul ofițer de informații Litvinenko – atunci au folosit poloniu-210, nici atunci nu le-a păsat de consecințe, chiar dacă dupa substanța radioactivă au identificat reactorul, de unde provenea. Deci, Putin vrea să transmita un mesaj: „controlez totul, așa că să nu mă dați în gât”. El se comportă nu ca un șef de stat, ci ca un șef de mafie„ , susține analistl american.

Mâna FSB

Fostul agent KGB și FSB Boris Karpicikov consideră că atacul asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal este o execuție publică care a fost pusă la cale de FSB.

Karpicikov nu are dubii că în spatele atentatului asupra lui Serghei Skripal ar sta serviciile secrete rusești, însă pune la îndoială ce cei doi bărbați care au fost prezentați de către Scotland Yard ar fi agenți ai GRU, notează Radio Svoboda.

Boris Karpicikov, care de 20 de ani locuiește în Marea Britanie, spune că din informațiile pe care le deține organizatorul atacului asupra lui Skripal ar sta un agent al FSB cu nume de cod „Gordon”, un ofițer FSB de 54 de ani. Fostul agent KGB zice că Alexander Petrov și Ruslan Boshirov ar fi niște mercenari cu trecut în GRU.

„Am dubii foarte mari că cizmele GRU pot organiza un asmenea atentat și să o desfășoare. Cei doi bărbați care au fost observați în Londra și Salisbury pot fi mercenari cu trecut în GRU, însă care au acționat sub controlul strict al FSB. GRU nu se ocupă de asemenea muncă murdară cum ar fi asasinatele sau cum le mai spune „curățarea”, ei se consideră „gulere albe”.De aceea nu cred că cei doi erau curat din GRU”, a subliniat fostul maior FSB.

Boris Karpicikov a mai adăugat că cei doi bărbați prezentați de Scotland Yard ca Petrov și Boshirov, nu ar fi fost executanții asasinatului ci ar fi avut rolul de curier a substanței toxice, însă ei au dat greș și au compromis operațiunea. În opinia fostului KGB-ist, adevăratul executant al asasinatului este agentul Gordon, iar autoritățile britanice nu-l pomenesc și nu au acuzații contra lui deoarece acesta este un adevărat profesionist și nu s-a expus ca cei doi.

Fostul ofițer de informații a spus că motiv de asasinare a lui Skripal ar fi putut servi cea de „a doua trădare”. Acesta a făcut referire la noile informații apărute în presă potrivit cărora, Serghei Skripal a colaborat în ultima perioadă cu serviciile speciale spaniole contra mafiei rusești, iar Vladimir Putin ar fi perceput această colaborare, drept o nouă trădare.

Skripal lucra și pentru serviciile secrete spaniole

Fostul colonel GRU Serghei Skripal, care, în luna martie, a fost otrăvit în Salisbury, a colaborat cu serviciile secrete spaniole, dar și pentru cele din Cehia și Estonia, scrie The New York Times.

Informațiile au fost confirmate de un ofițer al serviciului spaniol de informații, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Skripal a fost recrutat la mijlocul anilor 1990 de către serviciile britanice de informații în Spania, fiind agent activ sub masca atașatului militar la Ambasada rusă. După cum susține jurnaistul spaniol Fernando Rueda, după ce s-a mutat în Regatul Unit în urma schimbului de spioni dintre SUA și Rusia, Skripal a continuat să vină în Spania, unde fostul colonel GRU a lucrat în trecut. În ultimii ani el s-a întâlnit de mai multe ori în Spania cu ofițeri de informații spanioli și le oferea informații despre criminalitatea organizată din Rusia. De atunci, autoritățile spaniole au organizat în mod repetat raiduri asupra membrilor mafiei rusești din Spania, decapitând în mare parte această organizație criminală.

Cantitatea de Noviciok adusă în Marea Britanie ar fi putut ucide 4.000 de persoane

Cantitatea de agent neurotoxic Noviciok pe care ar fi adus-o în Marea Britanie doi agenţi ai serviciilor secrete militare ruse pentru a-l asasina pe fostul spion rus Serghei Skripal, împreună cu fiica sa Iulia, avea potenţialul de a ucide circa 4.000 de persoane, scrie vineri cotidianul The Times.

Un responsabil din sectorul securităţii care a susţinut această idee în declaraţia dată cotidianului britanic afirmă că recipientul pentru parfum în care cei doi suspecţi ruşi au păstrat produsul conţinea o doză suficientă pentru a provoca un asemenea număr de victime.

Aceeaşi sursă spune că respectiva substanţă era „100% Noviciok”, nicidecum o formă diluată a acestui agent neurotoxic, şi poate fi de cinci până la opt ori mai mortală decât gazul VX, o armă chimică extrem de toxică.

Statele UE au liber să adopte noi sancțiuni la adresa Rusiei

În condiţiile în care Londra a evocat posibilitatea de a adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, Jeremy Fleming, şeful Centrului de ascultări şi decodificări al serviciilor secrete britanice (GCHQ), a atenţionat joi, de la Washington, că „ameninţarea din direcţia Rusiei poate fi contracarată printr-un solid parteneriat internaţional al aliaţilor, capabil să desfăşoare toată gama de instrumente a întregului nostru aparat naţional de securitate”.
Statele Unite, Franţa, Germania şi Canada au anunţat că susţin acuzaţiile Londrei privind implicarea „aproape certă” a statului rus în atacul neurotoxic ce l-a vizat pe fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, informează site-ul postului BBC News.

„Noi, liderii Franţei, Germaniei, Statelor Unite, Canadei şi Marii Britanii, ne reiterăm revolta faţă de utilizarea agentului neurotoxic, cunoscut sub numele Novichok, la Salisbury, pe 4 martie”, se arată într-un comunicat comun de la Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump, Justin Trudeau şi Theresa May.

Liderii au salutat progresul înregistrat de anchetatori, care recent au identificat doi cetăţeni ruşi despre care susţin că au suficiente dovezi pentru acuzarea lor în legătură cu atacul neurotoxic de la Salisbury.
„Avem deplină încredere în evaluarea britanică potrivit căreia cei doi suspecţi erau ofiţeri ai serviciului militar rus de informaţii, cunoscut ca GRU”, se mai afirmă în comunicat.

Comisia Europeană a transmis, joi, că orice noi sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei în cazul Skripal trebuie adoptate de guvernele statelor membre.Deşi UE îşi reînnoieşte sancţiunile asupra Rusiei în legătură cu sprijinul Kremlinului pentru rebelii din Ucraina, ţări precum Austria şi Italia sunt foarte reticente în aprobarea de noi măsuri şi doresc relaţii de afaceri mai apropiate cu Moscova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *