Cum au reacționat politicienii de peste Prut la atacul în stil sovietic la adresa României al premierului de la Chișinău Ion Chicu

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu susține că Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură. Declarația vine în contextul răspunsului obraznic al premierului Ion Chicu în adresa eurodeputatului român Siegfried Mureșan.

„Atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât față de România, cât și față de cetățenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să știe că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor. Dodon a ajuns în fotoliul de președinte cu ajutorul unei grupări criminale conduse de Plahotniuc, iar Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon. Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje și cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educație. Sunt sigură că în curând vom scăpa de ambii”, scrie pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu.

Președintele filialei PNL din R. Moldova: Domnule Chicu, dacă ai un pic de demnitate renunță la cetățenia română

Președintele filialei Partidului Național Liberal (PNL) din Republica Moldova, Adrian Dupu, afirmă că prim-ministrul Ion Chicu ar trebui să renunțe la cetățenia României, după ce a adus astăzi mai multe critici dure statului român și în special președintelui Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan.

„Prim-ministrul Moldovei, Ion Chicu, o ia pe urmele Vioricăi Dăncilă și ne numește “ăștia”. Bineînteles, fiind puțin mai analfabet decât Veo, el scrie „ăștea”. Nu știu unde s-a aflat Chicu în ultimii ani, dar aș vrea să îl informez că datorită europarlamentarilor PNL, în frunte cu Siegfried Muresan, Republica Moldova a primit cel mai mare suport posibil din partea Uniunii Europene. Domnule Chicu, dacă „băiețașii ăștea români” suntem niște ratați, iar România e așa de rea, ai un pic de demnitate și renunță la cetățenia română”, scrie Dupu pe pagina sa de Facebook.

” Pro Moldova” condamnă declarațiile denigratoare ale lui Chicu la adresa României și își cere scuze în numele cetățenilor R. Moldova

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu și exprimă în numele locuitorilor Republicii Moldova scuze pentru atitudinea denigratoare la adresa României, transmite un comunicat al grupului parlamentar.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt recunoscători pentru sprijinul puternic și constant acordat țării noastre de către România, de care ne leagă nu doar un Parteneriat Strategic, dar și o cultură, istorie și limbă comună.

Suntem profund indignați de recidivele guvernării care își permite declarații denigratoare și o atitudine lipsită de respect față de România și considerăm periculoasă pentru țară permiterea aflării în continuare la guvernare a unor personaje cum sunt cele din fruntea Guvernului. Facem apel către toate forțele politice sănătoase să-și unească eforturile pentru salvarea Republicii Moldova din această situație rușinoasă de izolare internațională și colaps economic și social produs de incompetența și iresponsabilitatea celor care astăzi, accidental, au ajuns la cârma țării”, se menționează în comunicat.

Astăzi, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R.Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv. Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova în lupta cu COVID-19.

Totodată, în această dimineață, Ion Chicu, scria că cel mai important obiectiv este „Unirea” cu Uniunea Europeană.

Precizăm că nu este pentru prima dată când premierul R.Moldova, Ion Chicu, utilizează astfel de formulări în adresa UE și a reprezentanților săi. Anterior, în timp ce ocupa funcția de consilier al președintelui Igor Dodon, acesta publica un text critic în adresa partenerilor de dezvoltare. Totuși, acestea au fost șterse de pe pagina sa imediat după ce a fost desemnat candidat la fotoliul de prim-ministru. Ambasadorul UE la Chișinău reacționase la aceste declarații, spunând că, totuși, „R.Moldova se poate baza pe sprijinul consecvent al Uniunii Europene”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *