CUM ESTE PRIVITĂ ADERAREA TURCIEI LA UE

Ieri, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că își dorește dezvoltarea relațiilor dintre țara sa și Uniunea Europeană. El a mai adăugat că Ankara va continua eforturile pentru a adera la Blocul comunitar.
Vom întări relaţiile politice şi economice cu diferite organizații regionale, începând cu Uniunea Europeană. Nu vom renunţa la continuarea, pe o bază reciproc avantajoasă, procesului de aderare la UE, pe care noi îl considerăm un obiectiv strategic”, a declarat Erdogan.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuții fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranți, însă măsurile luate de președintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.
Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

Comisia Europeană a întocmit un raport privind progresele în vederea aderării Turciei la UE. Concluzia desprinsă este aceea că „Turcia s-a îndepărtat mult de UE”, concluzionează Comisia în cadrul unei variante preliminare a raportului. Turcia a regresat în zonele „justiţiei, reformelor administraţiei publice, drepturilor fundamentale şi libertăţii de exprimare”, se arată în raport.

Raportul mai precizează că Turcia trebuie să inverseze direcţia actuală privind statul de drept şi drepturile fundamentale al cetăţenilor. Astfel, Bruxelles-ul doreşte ca Turcia „să încheie, fără întârziere, starea de urgenţă”. Măsurile „extreme” luate de guvern printre care şi concedieri în masă şi arestări „îngrijorează serios” comisia, conform raportului.

De asemenea, Turcia „a depus eforturi extraordinare” pentru a găzdui cei patru milioane de refugiaţi din ţară. Cooperarea Turciei cu Uniunea Europeană privind gestionarea crizei refugiaţilor „continuă să aducă rezultate concrete şi semnificative privind scăderea trecerilor ilegale şi periculoase ale graniţelor”.

 

Sursa foto: www.paraanaliz.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *