Cum încearcă PNL să organizeze alegerile pe 6 decembrie. Fenechiu: Preşedintele Iohannis va retrimite la reexaminare legea, după decizia CCR, apoi o va ataca iar la Curte. Tactic această lege poată să nu intre în vigoare până la data alegerilor

Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a declarat cu privire la legea prin care Parlamentul decide data alegerilor generale, pe care ar trebui să o promulge Klaus Iohannis, după ce CCR a respins sesizare sa şi a Guvernului pe actul normativ, că şeful statului poate trimite legea în Legislativ, pentru reexaminare şi apoi să o atace din nou la Curte. „Tactic această lege poată să nu intre în vigoare până la data alegerilor din 6 decembrie, chestiune care, o spun fără ipocrizie, este un obiectiv pentru PNL”, a adăugat liberalul. În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc a spus că alegerile vor fi amânate, deoarece situaţia pandemică nu permite organizarea scrutinului în siguranţă, în contextul în care România are de trei zile încoace peste 4.000 de infectări noi pe zi.

„Curtea a pronunţat o decizie. Ea a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 14, este obligatorie. Motiv pentru care situaţia este următoarea. Din data de 14 octombrie, preşedintele României are 10 zile la dispoziţie să promulge legea sau să o retrimită în Parlament, cu o cerere de reexaminare. În raport de declaraţiile făcute de preşedintele Iohannis nu am niciun dubiu că această lege fi retrimisă în Parlament, în vederea reexaminării. Preşedintele va face obiecţiile de rigoare şi în funcţie de cum se vor soluţiona acele obiecţiuni există şi posibilitatea să mai fie atacată o dată la Curte. Ori din punctul acesta de vedere, eu cred că tactic această lege poată să nu intre în vigoare până la data alegerilor din 6 decembrie, chestiune care, o spun fără ipocrizie, este un obiectiv pentru PNL, întrucât noi nu ştim astăzi cum va fi starea în luna februarie sau martie”, a afirmat Daniel Fenechiu vineri la Digi 24.

Liberalul a mai precizat că e interesantă opinia lui Marcel Ciolacu care a spus că nu putem face alegeri la peste 4.000 de contaminări noi zilnic, însă nu ştie ca liderul PSD „să fi luat vreun Nobel ca epidemiolog şi să mergem pe constatările domniei sale”.

„Faptul că domnul Ciolacu a stabilit că, în cazul în care sunt peste 4.000 de contaminări nu mai putem face alegeri, opinia domniei sale e interesantă, dar ştim să fi luat vreun Nobel ca epidemiolog şi să mergem pe constatările domniei sale. În al treilea rând, a lăsa România fără un Parlament plenar după data de 21 decembrie, e o chestiune pe care noi o apreciem ca fiind împotriva mersului firesc pentru o asemenea perioadă. În ultimă instanţă, modul cum au fost organizate alegerile locale ne creează premisa că şi cele generale pot fi organizate cu foarte multă siguranţă, iar prezenţa la alegeri nu ar fi diferită de prezenţa într-un market. Aş încheia spunând că şi celelalte state au alegeri. Şi în Statele Unite vor fi alegeri, nu s-a gândit nimeni să le amâne. În Republica Moldova sunt alegeri săptămâna viitoare. Deci există state din toată paleta de situare a ţărilor respective într-o anumită ierarhie. Nu uitaţi că decembrie, ianuarie vor fi luni de sărbători şi, indiferent de măsurile luate de Guvern, o să fie foarte greu să le interzici românilor să se întâlnească de Crăciun, de Revelion, de Sfântul Ion sau de Sfântul Vasile şi să sărbătorească împreună. Iar posibilitatea să existe creşteri în gradul de contaminare, după sărbători, e destul de serioasă. Motiv pentru care putem face alegeri”, a completat Fenechiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *