Cum încearcă Rusia să profite de scandalul Giuliani
Canalele de propagandă ale Kremlinului, Russia Today și Sputnik, nu au ratat scandalul „Giuliani“ pentru a arăta că americanii nu mor de dragul României, ci se amestecă în treburile unui stat străin urmărind doar doar banii, o teză larg exploatată de Moscova.
Russia Today scrie, sub titulul „Ciudata călătorie a lui Rudy Giuliani în politica românească (plus ceva interes personal), că în timp ce Departamentul de Stat al Statelor Unite este bine versat în arta de a spune liderilor străini ce trebuie să facă, incursiunea avocatului președintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, în treburile interne ale unei alte țări este o premieră. „Fostul primar al New York-ului a decis să se implice în politica internă românească, îndemnând-l pe președintele Klaus Iohannis să țină în frâu populara campanie anti-corupție“, notează RT.
Guvernul român se luptă în prezent cu Direcția Națională Anticorupție (DNA), o agenție care operează independent de guvern. DNA a anchetat mai multe persoane politice de rang înalt în România, inclusiv pe Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, aflat la guvernare. Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în luna iunie pentru abuz de putere. Decizia sa de a contesta verdictul și refuzul său de a demisiona din funcție au generat mari proteste . Acum, Giuliani pare să se alăture unui guvern nepopular, subliniază postul de televiziune al Kremlinului.
„Într-o scrisoare datată 22 august, dar publicată luni în mass-media românească, Giuliani și-a exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea continuă a statului de drept … . Giuliani a cerut acordarea unei amnistii acelora care au fost anchetați de DNA și a recomandat președintelui Iohannis o investigație independentă asupra așa-numitelor „protocoale secrete” semnate de instituțiile judiciare române cu Serviciul Român de Informații (SRI). Nu e mare lucru, notează RT, dar Giuliani a acuzat DNA de intimidarea judecătorilor, a avocaților și a martorilor, de interceptări ilegale și de obținerea unor „mărturii forțate“ de la suspecți.
El a adăugat că guvernul trebuie să „clarifice că este angajat într-un proces corect, transparent și de supremație a legii“. Giuliani a făcut amenințări vagi și asupra economiei României: „Lipsa unor asemenea măsuri, a avertizat avocatul lui Trump, va afecta în mod direct și negativ fluxul de investiții străine în România, subliniază RT.
În scrisoarea adresată lui Iohannis, Giuliani contrazice direct poziția Departamentului de Stat al SUA. Acesta, prin vocea unui purtător de cuvânt, citat de The Guardian, a încurajat activitatea DNA. „Până în prezent România a înregistrat progrese considerabile în combaterea corupției și construirea statului de drept . Îi încurajăm pe români să continue pe această cale „, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
„Dar totul a a ieșit la iveală, marți, când s-a aflat că Giuliani nu a acționat din interes pentru România , ci pentru că a fost plătit. Avocatul lui Trump a recunoscut pentru portatul Politico.eu că a scris scrisoarea după ce a citit un raport al fostului director al FBI, Louis Freeh, care conduce acum o firmă de consultanță globală numită Freeh Group International Solutions. „Ei îmi plătesc onorariul“, a spus Giuliani. Până marți, Giuliani nu a spus cine a fost „sponsorul“ scrisorii sale.
RT prezintă postări ale românilor pe rețelele sociale unde și-au exprimat furia și dezamăgirea că avocatul lui Trump s-a amestecat în primul rând în afacerile din țara lor și apoi pentru că a făcut-o pe bani, în numele unui client . La scurt timp după alegerea lui Trump, notează RT, Giuliani spera să primească postul de secretarul de stat, dar au fost preferați Rex Tillerson și apoi la Mike Pompeo. „Probabil că aventurile de genul acesta în străinătate îi oferă acum posibilitatea avocatului să trăiască acea fantezie în felul său, conchide ironic Russia Today .
Alt mijloc de propagandă al Kremlinului, agenția Sputnik, consacră un amplu articol „afacerii Giuliani“, sub titlul „Gafă majoră a celebrului consul al României la New York – complică afacerea Giuliani“. Agenția Sputnik scrie tot despre afacerile pe bani ale lui Giuliani pe care le-ar fi intermediat consulul general al României la New York, Cătălin Dancu.
Acesta ar fi declarat că „firmele lui Giuliani sunt foarte influente în domeniul ciber-security și sunt interesate de mai multe conferinţe înainte de preluarea preşedinţiei UE de către România, pentru prevenirea unor eventuale atacuri al hackerilor ruși”. Cătălin Dancu i-a propus „septuagenarului Giuliani să vină la București să conferențieze pe o temă de care se ocupă puștii superdotați din domeniul IT!? Și celebrul și super-ocupatul avocat vine gratis? Sau parte din onorariul său îl reprezintă aceste conferințe?“, scrie Sputnik.