Cum îţi dai seama că ai risc de cancer genital

 

 

 

Din nefericire, potrivit statisticilor, în Romania, cancerul de col uterin este prima cauză de mortalitate prin cancer la femei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. De asemenea, incidența cancerului ovarian în România este cu 50% mai mare decât media mondială – 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Iată care sunt primele simptome ale acestor boli şi în ce situaţii trebuie să mergeţi urgent la medic.

 

 

 

România este pe primul loc în Europa în clasamentul incidenţei cancerului de col uterin, cât şi al mortalităţii provocate de acestă afecţiune. De asemenea, cancerul ovarian reprezintă, în ţara noastră, cea de-a cincea formă de cancer ca frecvență, la femei. În fiecare an, în țara noastră se raportează 1.686 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce 981 de românce mor din cauza cancerului ovarian.

 

Simptomele unui uter bolnav

“Cancerul uterin afectează membrana internă a uterului. Factorii de risc ai cancerului uterin sunt menstruația precoce, menopauza întârziată, infertilitatea și obezitatea. Primul simptom este sângerarea vaginală post menopauză. În cazuri rare când se depistează în fază incipientă la femeile care doresc să rămână însărcinate, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes doar cu tratament medicamentos. În cazul unei menstruații neregulate sau a unei sângerări, boala poate fi în mod normal diagnosticată în stadiu incipient  cu șanse mari de reușită a tratamentului. 85% din bolnavele de cancer uterin nu prezintă nicio problemă asociată bolii. Operația este în general suficientă şi doar la un număr mic de paciente poate fi necesară radioterapia sau chimioterapia”, explică dr. Cem Iyibozkurt, de la Liv Hospital, Istanbul.

 

Diagnosticare precoce, şanse mari de vindecare

Cancerul de col poate fi prevenit

“Cancerul de col uterin este o boală gravă, dar care poate fi prevenită. Înainte de dezvoltarea cancerului se pot identifica modificări ale celulelor de col. Peste 95% din cazurile depistate timpuriu pot fi vindecate. Fiecare femeie cu vârsta între 21 și 65 ani trebuie să meargă la control ginecologic și să își facă un test Papanicolau cel puțin o dată pe an”, spune dr. Iyibozkurt.

 

Contraceptivele reduc riscul de cancer ovarian

Factorii de risc în dezvoltarea cancerului ovarian sunt vârsta peste 40 ani, faptul că pacienta nu a avut copii, dieta bogată în grăsimi, folosirea pudrei de talc în regiunea genitală și un istoric familial al bolii. “Riscul este diminuat de folosirea pastilelor contraceptive, nașteri și alăptat, extirparea uterului și a trompelor uterine”, susţine medicul.

 

 

“Vacccinul HPV (papiloma virus) previne cancerul cervical în proporție de 80% până la 100%”- dr. Cem Iyibozkurt

 

3.000 de românce sunt diagnosticate, în fiecare an, cu cancer de col uterin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *