Cum l-a ajutat Euro 2020 pe regele toaletelor din București să încheie noi contracte cu primăriile / Patronul, din gașca de la Golden Blitz şi sponsor PDL

Deși a avut loc în 2021, Euro 2020 ne-a prins nepregătiți în ce privește toaletele publice din București. Capitala cu peste două milioane de locuitori, care așteapta zeci de mii de turiști la Campionatul European de fotbal, are doar 128 de WC-uri publice. Restul sunt sigilate pentru că municipalitatea nu mai are fonduri.


Foto: toaletă închisă în Bucureşti; Sursa: libertatea.ro

Spre exemplu, în parcul Naţional, situat în apropierea Arenei Naţionale, unde vin suporetii străini, sunt 3 toalete ecologice, toate sigilate şi închise temporar. Şi în centrul oraşului, zona prin care trec zilnic mii de oameni, e la fel.

Presiunea pusă de televiziuni prin astfel de ştiri în contextul Euro 2020 a determinat Primăria Capitalei să bage mâna adânc în buzunar şi să mai semneze un contract subsecvent, în valoare de aproape 1 milion de lei fără TVA, cu firma Comex ROM SRL din Bucureşti. Însă numărul toaletelor a fost redus la 128. Aceasta înseamnă o toaletă la peste 15.000 de locuitori.

În plus, primăria generală condusă de Nicuşor Dan a rugat primăriile de sector să preia din efortul bugetar şi să semneze şi ele contracte cu compania Comex ROM SRL astfel încât Capitala să aibă toalete publice pentru suporterii şi turişii străini.

”Ţinând cont de situația financiară a Municipiului București și alocațiile bugetare pentru anul 2021, pentru a se asigura toaletele ecologice pe raza municipiului București s-au adresat solicitări administrațiilor locale ale Sectoarelor 1-6, ca și acestea să suporte din bugetul propriu asigurarea de toalete ecologice”, a precizat primăria Capitalei.

Compania Comex ROM SRL are încheiat cu primăria Capitalei, din octombrie 2017, un acord-cadru (contract de tip abonament) cu valoare de până la peste 11 milioane de euro. Înainte de acest contract acord-cadru au fost altele similare, începând cu 2002, de pe vremea primarului general Traian Băsescu.

De aceşti bani, în fiecare an au fost amplasate în jur de 500 de toalete ecologice, 50 de toalete automate şi aproape 45 de toalete pentru persoane cu handicap.

Pentru o toaletă automată, costul de închiriere şi întreţinere este de aproape 13.500 euro/an, iar pentru una ecologică – în jur de 3.600 de euro/an, potrivit hotnews.ro care a publicat aici acrodul-cadru din perioada 2012-2016.

Toalete extrem de scumpe de la firma Comex Rom

Potrivit Hotnews.ro, preţul unei toalete ecologice pe piaţa liberă pleacă de la 500 euro plus TVA, iar preţul unei toalete automate pleacă de la 7000 de euro. Aceasta, în caz că primăria ar fi vrut să cumpere WC-urile de pe piaţa liberă.

O investigaţie a Hotnews.ro din 2011 a arătat că preţul de achiziţie al unei toatelete automate de la firma Comex ROM era de 35.000 euro plus TVA. Potrivit SEAP (portalul de achiziţii publice), pe 6 decembrie 2019, oraşul Cehu Silvaniei din judeţul Sălaj a cumpărat o toaletă publică automată de la firma Comex ROM cu 152.640 de lei fără TVA, adică peste 31.000 de euro. Vezi aici.

A cui e compania Comex ROM SRL

Firma are sediu într-un apartament de la etajul 7 al unui bloc de pe strada Buzeşti, Sectorul 1. Este deţinută de soţii Andrei şi Viorica Popovici.

Profit net în jur de 1 milion de euro anual

Potrivit bilanţurilor fiscale de pe site-ul ministerului de Finanţe, în 2020, firma a avut 34 de angajaţi şi un profit net de 3,8 milioane de lei.

Din 2015 până anul trecut, compania a înregistrat profituri nete constante în jurul cifrei de 1 milion de euro anual, mai puţin în 2017 când a înregistrat o pierdere de peste 6 milioane de lei. A fost perioada dintre contracte. Un acord-cadru din 2012 a expirat în octombrie 2016 şi un altul a fost semnat abia în octombrie 2017.

Cine e regele toaletelor din Bucureşti, Andrei Popovici

Presa a scris de-a lungul vremii că patronul Comex ROM este un apropiat al omului de afaceri Pascal Schaller, cumnatul fostului ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea, şi că este prieten la cataramă cu Răzvan Murgeanu, fost viceprimar pe vremea lui Videanu şi consilier prezidenţial la Traian Băsescu.

Cert e că în 2004, Popovici s-a asociat cu Euroconstruct Trading ‘98 SRL şi au câştigat un contract pentru montarea şi întreţinerea separatoarelor de sens ale traficului rutier pe DN1, în valoare de 17 milioane de euro. În 2005, asocierea Comex ROM – Euroconstruct Trading ’98 a cîştigat un contract cu Adminsitraţia Străzilor pentru marcaje rutiere.

Patronii Euroconstruct sunt Dan Besciu şi Sorin-Şerban Vulpescu, patronii şi la celebrul restaurant unde bea Băsescu, Golden Blitz.

În 2014, Vulpescu şi-a cesionat participaţia în cadrul companiei Euroconstruct către firma „VVV Managementul Afacerilor” SRL, deţinută tot de el. În 2016, Vulpescu şi-a mutat şi domiciliu, din Bucureşti în Austria, la Kaprun.

Mişcarea a venit pe fondul dosarului DIICOT din decembrie 2014. Atunci, Dan Besciu a fost reţinut, alături de alţi regi ai asfaltului, precum Alexandru Horpoș de la Straco Group, într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de 7 de milioane de euro. Dosarul nu a fost soluţionat nici până acum.


Foto: Dan Besciu, reţinut de DIICOT; Sursa: mediafax.ro

Dan Besciu a fost asociat cu Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, favorita fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în cadrul firmei West Tour 98 SRL. Firma a fost radiată în 2006.

Comex Rom, sponsor PDL

Compania de toalete publice a sponsorizat PDL în 2008 cu 100.000 de lei, notează presa vremii. Vezi aici.

Sursa foto: RiseProject.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *