Cum minți în opoziție și ce faci la putere? PSD cerea anul trecut majorarea alocației de hrană pentru bolnavi la 40 de lei, Rafila s-a îndurat acum să o facă 22 de lei pe zi

Suma alocată pentru hrana zilnică a unui pacient internat în spitalele publice se va dubla, începând cu 1 iulie, de la 11 lei la 22 lei, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. Proiectul a fost inițiat în 2021 de PSD, care se afla atunci în opoziție și propunea atunci ca alocația de hrană să nu fie mai mic de 40 lei pe zi de persoană spitalizată, transmite profit.ro.

Anul trecut, când PSD era în opoziție, a înițiat un proect prin care se cerea ca ”Cuantumul alocației de hrană (…) nu poate fi mai mic de 40 lei/zi/persoană asigurată pe parcursul spitalizării”. ”În considerarea acestei sume s-au avut în vedere cu corelațiile prevăzute de contravaloarea costurilor de diurnă și de hrană neimpozabilă avute în vedere de legislația în materie precum și faptul că, în cazul spitalizării hrana trebuie să aibă o valoare nutritivă suplimentară care să compenseze vulnerabilitatea creată de efectele bolii pentru care a fost necesară spitalizarea (diurna legală neimpozabilă este 2,5×17 lei=42,5 lei)”, arătau anul trecut social-democrații.

Acum, însă coaliția de guvernământ PSD-PNL-UDMR a stabilit că alocația de hrană pentru pacienți va fi doar dublată și va fi obligatoriu cel puțin 22 lei/zi. ”Cuantumul alocaţiei de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului sănătății, se actualizează anual, în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Cheltuielile aferente alocației de hrană în unitățile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, prevede proiectul adoptat.

Inflația a explodat în ultimele luni ajungând până la 14%, cifre oficiale, iar alimentele s-au scumpit accelerat, prețul cartofilor urcând cu aproape 50% facă de anul trecut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.