Cum riscă o pereche de şlapi murdari să provoace un dezastru epidemiologic în Australia
După 2 ani de pandemie, mii de oameni din Australia pot merge în insula indoneziană Bali pentru a se bucura de vacanţă. Totuşi, experţii în medicină avertizează că există riscul să declanşeze un dezastru epidemiologic şi încurajează turiştii să nu poarte şlapi.
Febra aftoasă se răspândeşte rapid în rândul bovinelor din Indonezia, iar marţi au fost confirmate primele cazuri în Bali, o destinaţie turistică populară cu zboruri directe către şapte oraşe australiene. Astfel că, autorităţile cred că virusul se poate răspândi prin purtarea papucilor/sandalelor/şlapilor.
„Ar fi o catastrofă dacă febra aftoasă ar ajunge în Australia”, a spus şeful Agenţiei veterinare a ţării, medicul Mark Schipp, care consiliază guvernul cu privire la modalităţile de a ţine virusul la distanţă.
Febra aftoasă nu afectează oamenii, ci doar animalele care au copite (bovine, oi, porci, capre şi cămile). Boala le provoacă vezicule (băşici) dureroase, leziuni la nivelul gurii şi picioarelor acestor animale şi le împiedică să mănânce şi, în unele cazuri, provoacă şchiopătări severe şi moarte.
Boala este considerată cea mai mare ameninţare de biosecuritate pentru animalele australiene, iar un focar ar putea duce la sacrificarea în masă a animalelor infectate şi la închiderea pieţii exportului de carne de vită din Australia pentru câţiva ani de acum înainte, scrie CNN.
„Efectele asupra fermierilor ar fi prea dureroase, dacă ajunge aici febra aftoasă”, a spus Fiona Simson, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor.
„Dar nu este vorba doar despre fermieri. Ştergerea a 80 de miliarde de dolari din PIB-ul Australiei ar fi un dezastru economic pentru toată lumea”, a adăugat ea.
În prezent, în Australia au fost intensificate controalele de biosecuritate în aeroporturi. Sunt verificate bajalele pentru produse din carne şi brânză şi turiştii sunt averizaţi că murdăria de pe pantofii lor ar putea provoca, din neatenţie, primul focar de febră aftoasă din ţară din ultimii 150 de ani.
Autorităţile iau în considerare băile de picioare – recipiente cu substanţe chimice puternice în care să păşească oamenii care intră în Australia pentru a distruge eventuale urme ale bolii de pe pantofi. Problema este că încălţămintea purtată de obicei în Bali nu este compatibilă cu măsurile standard de biosecuritate.
Oficialii se gândesc să le ceară turiştilor să-şi lase şlapii în locurile în care au fost în vacanţă, dar recomandarea nu a fost oficializată.
Ross Ainsworth, un medic veterinar din Bali, spune că turiştii de pe insulă pot intra foarte uşor în contact cu vitele şi să aducă virusul acasă.
De asemenea, el spune că virusul poate rămâne activ timp câteva zile pe talpa unui pantof şi chiar mai mult, în condiţii de temperatură scăzută.