Cum se explică gafele din ultima vreme ale agenților liderului de la Kremlin
În ultima vreme, serviciile de secrete ale Rusiei, în special cel al armatei, GRU, a fost în atenția presei internaționale. Identificarea de către serviciile de informații britanice a două persoane, suspectate de a fi agenți ai GRU bănuiți a fi vinovați de tentativa de asasinare de la Salisbury a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, a dus la afalarea unor gafe jenante pentru Kremlin.
Unul din cei doi a fost identificat drept Anatoli Cepiga, colonel GRU care ar fi fost, după toate aparențele, implicat și în conflictul din estul Ucrainei și în asasinarea comandantului rebel cecen Abdulvahid Edelgiriev, la Ankara, în 2015.
La 4 octombrie, autoritățile din Olanda au dezvăluit informații despre o operațiune suspectată a GRU-ului menită să extragă ilegal date informatice și să întrerupă activitatea unor organizații internaționale, între care și cea de Prevenire a utilizării armelor chimice (OPWC) și ancheta asupra doborîrii avionului civil malaezian în 2014 deasupra Ucrainei de est.
În cazul din Marea Britanie, piesa martor emblematică a fost o chitanță de taxe care dovedea că unul din cei doi călătorise la aeroportul din Moscova direct de la sediul GRU. În plus, în ultimele luni, cei doi suspecți au fost semnalați în Norvegia, Estonia, Grecia și Muntenegru.
Situația a fost caracterizată de corespondentul la Moscova al cotidianului britanic „The Guardian” drept „jenantă”, întrebîndu-se „dacă Serviciul militar rus face în mod intenționat provocări sau dacă, pur și simplu, a deraiat”.
Explicațiile neconvingătoare ale Moscovei
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat, luni, că arestarea şi expulzarea, în aprilie, a patru presupuşi spioni ruşi de către Olanda constituie o „neînţelegere”, aceştia fiind la acea vreme „într-o călătorie de rutină”.
„Nu era nimic secret în călătoria specialiştilor noştri în Olanda. Aceasta era o călătorie de rutină”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă comune, susţinute la Moscova alături de omologul său italian Enzo Moavero Milanesi. „Ei nu s-au ascuns când s-au instalat la hotel, nici când erau la aeroport, nici când s-au dus la ambasadă. Ei au fost arestaţi fără explicaţii. Pare o neînţelegere”, a continuat Lavrov.
Şeful diplomaţiei ruse nu a precizat care era specialitatea persoanelor arestate în Olanda şi nici ce înţelege el prin „călătorie de rutină”.
Potrivit lui Lavrov, acest caz, care a fost declanşat în aprilie dar nu a fost dezvăluit de Olanda decât joia trecută, arată „dispreţ faţă de mecanismele existente pentru abordarea unor asemenea chestiuni”.
Lavrov a confirmat de asemenea că ambasadorul olandez la Moscova va fi convocat luni la Ministerul de Externe pentru a discuta asupra cazului.
GRU, subminat de alt serviciu rus?
Sunt voci care spun că GRU este subminat de o altă agenție de securitate, cum ar fi Serviciul de spionaj extern (SVR) sau Serviciul de Securitate rusă (FSB). GRU, argumentează acești comentatori, a beneficiat financiar și în termeni de prestigiu de pe urma convingerii Kremlinului că Rusia este angajată într-o confruntare hibridă cu Occidentul.
Roman Dobrohotov, redactor-șef al publicației ruse „The Insider”, care lucrează în parteneriat cu grupul de anchetă Bellingcat, declara pentru Current Time TV: „Am auzit multe teorii conspirative mergând pe linia că ar exista o luptă între FSB și GRU, dar faptul este imposibil. Lumea încearcă doar să dea o explicație, considerând că nu ar fi cu totul absurd.
Dar un fapt este cert: nu trebuie să folosești niciodată o conspirație pentru a explica ceva ce poate fi explicat prin incompetență. Și această maximă se aplică Rusiei chiar mai mult decît oricăror altor state.” Dobrohotov dădea ca exemplu gestul unui agent GRU care a trimis bani unui grup de agenți în Serbia, ce urma să execute o acține în Muntenegrul , folosind Western Union și adresa sediului GRU pe dispoziția de plată.
Opinia despre incompetență este împărtășită și de analistul politic Vladimir Frolov, considerat un agent rus, care scria pe site-ul web Republic.ru: „Bineînțeles că nu au fost tentative ale serviciilor speciale ruse de a „submina GRU-ul” în vreun fel, dând presei informații despre spionii militari. Acesta este un mit popular.”
Dobrohotov, consideră că expansiunea rapidă a agendei GRU ar putea explica parțial erorile stînjenitoare: „Cred că au de a face cu problemele de personal și că nu există fonduri suficiente pentru instruirea oamenilor”. Dorbohotov explica: „Nu au resursele necesare. Trimit aceiași agenți, care nu au făcut față, în noi misiuni, pentru a doua oară. Pare să fie pur haos. Întreaga omenire a învățat cuvântul „Noviciok”. Acum a venit timpul ca străinii să învețe și cuvântul „bardak” [harababură]. Este cea mai bună descriere a ceea ce se petrece“, mai spune Dobrohov, citat de europa liberă.
Un comentator al televiziunii rusești Rossia 1, controlată de Kremlin, a criticat eșecurile ofițeriilor de informații „incompetenți” și a spus că „întreaga lume râde acum de noi”.
”În timp ce țările occidentale adesea văd Rusia ca pe un inamic puternic, este foarte neplăcut când parem niste glume”, a declarat analistul politic Dmitri Nekrasov, pe postul de televiziune ”Rossia 1”.
Chiar și înainte de ultimele acuzații occidentale, Putin își demonstrase deja iritarea fata de activitatea spionilor săi. El a făcut un comentariu foarte acid, în acord cu opinia șefului Serviciului de Informații Externe (SVR) Serghei Narîșkin, al cărui serviciu este în mod tradițional în competitie cu GRU, care a spus că atacul efectuat la Salisbury este atat de neprofesionist, încât pur și simplu este imposibil șă aiba ca autori agenți ruși.
„Putin știe că a fost compromis de propriile servicii speciale”, a declarat pentru Bloomberg fostul agent KGB Aleksei Kondaurov. „Reacțiile sale emoționale publice vorbesc de la sine: este îngrijorat, furios și anxios”, a adăugat el.
Acuzațiile recente din partea Olandei, Marii Britanii și Statelor Unite că agenții GRU au fost prinși în flagrant încearcând să spargă unul din organele ONU ar putea declanșa impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Unii analiști cred că ultimele dezvăluiri ale operațiunilor GRU nu vorbesc atât despre incompetența rusă, cât despre dorinta Kremlinului de a trimite un semnal privind disponibilitate de a acționa în aceasta directie. Alții sugerează că acesta este prețul pe care Rusia este dispusă să-l plătească pentru programul sau agresiv de spionaj.
Corespondenta la Londra a cotidianului New York Times, Ellen Barry , scria într-un tweet postat la 5 octombrie: „Multă vorbăraie astăzi despre incompetența GRU-ului, dar este adevărat în aceeași măsură că au executat un număr indefinit de operațiuni similare, pe o perioadă de timp indefinită, fără să-i prindă cineva”.