Cum se folosește Putin de Pandemia Covid 19 în scop propagandistic

De aproape o săptămână, Moscova îşi rostogoleşte peste tot comunicatele despre faptul că ajută Italia, o ţară puternic lovită de pandemia de coronavirus care a plecat din China.

Specialiştii ruşi au ajuns la Bergamo, oraşul italian cel mai afectat de boala covid-19, provocată de noul coronavirus.

China şi Cuba au trimis şi ele experţi în Italia. Orice fel de ajutor acordat acum Italiei este interpretat pozitiv, iar regimul Putin, care îşi doreşte cu ardoare ridicarea sancţiunilor impuse de UE în 2014 din cauza anexării Crimeei, ştie prea bine acest lucru.

„Dacă există un obiectiv umanitar, acest ajutor urmăreşte de asemenea să sublinieze caracterul neadecvat al sancţiunilor” europene şi să „întărească” autoritatea lui Putin, comentează pentru AFP politologul Aleksei Malaşenko.

Pe fondul unei relaţii geopolitice conflictuale cu occidentalii, Moscova încearcă să scoată de la naftalină o politică de solidaritate internaţională aplicată pe vremuri de Uniunea Sovietică.

Miercuri, ambasadorul rus la Washington a pretins chiar că ţara sa este pregătită să ajute şi Statele Unite.

Totuşi, „dacă politica soft power-ului poate ameliora imaginea Rusiei, nu o poate transforma”, spune Malaşenko.

În paralel, Moscova duce o întreagă campanie de manipulare şi acuzaţii la adresa UE, ţintind în inducerea unor idei că statele membre sunt lipsite de solidaritate şi Bruxelles-ul răspunde slab împotriva coronavirusului. În schimb, Moscova a susţinut, prin vocea lui Putin, că ţine „totul sub control”. Dar, pe măsura înmulţirii denunţurilor precum că ascunde realitate, după modelul fostei Uniuni Sovietice, preşedintele rus şi-a schimbat miercuri discursul şi a recunoscut că situaţia este gravă la el în ţară.

Este atât de gravă, încât Vladimir Putin a amânat referendumul din 22 aprilie prin care intenţiona să-şi valideze posibilitatea de a fi preşedinte pe viaţă şi ia în calcul, după spusele purtătorului său de cuvânt, să renunţe la organizarea paradei militare din 9 mai. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, responsabil de celula de criză, a recunoscut de altfel că nu are o imagine clară asupra numărului real al bolnavilor de covid-19 în Rusia.

În pofida unei schimbări bruşte a discursului despre gravitatea epidemiei, Moscova nu renunţă la tonul anti-UE. Ba dimpotrivă, are şi o „explicaţie” pentru agravarea situaţiei, punând-o pe seama ruşilor întorşi din ţările europene.

Putin joacă o nouă carte? Şi anume să arate, aşa cum a procedat Xi Jinping în China, că regimurile autoritare acţionează mai eficient în vremuri de criză. De fapt, presa aservită Kremlinului şi pagini obscure de pe reţelele de socializare duc o campanie activă de popularizare a acestei idei.

Acum două zile, un italian trecut de 60 de ani a făcut vâlvă pe Facebook luând steagul UE de lângă steagul Italiei şi punându-l pe cel al Rusiei cu mesajul: „Multumesc, Rusia/ mulţumesc, Putin”. Ignorant sau poate un simpatizant sincer al preşedintelui rus, oricum irelevant, italianul face o scenă perfectă pentru a fi distribuită intens de presa pro-Kremlin. Iar mesajul este construit în aşa fel încât să inducă ideea că toţi italienii fac la fel. „Fratele la nevoie se cunoaşte! Italienii împăturesc steagul UE şi îl desfăşoară pe cel al Rusiei”, comentează „Argumentî i Faktî Moldova” pe pagina sa de Facebook, lovind apoi în UE că nu ar fi solidară.

80% din echipamentele ruse trimise Italiei sunt „absolut inutile”, relatează un cotidian italian

Aproximativ 80% din echipamentele trimise de Rusia în Italia sunt „complet inutile”, a relatat miercuri cotidianul La Stampa, citând surse politice de înalt nivel, potrivit Moscow Times.În urma unei discuţii telefonice care a avut loc sâmbăta trecută între preşedintele Vladimir Putin şi premierul italian Giuseppe Conte, Rusia a trimis în Italia 600 de ventilatoare şi o echipă de 100 de virusologi şi epidemiologi militari .

Clipuri cu camioane militare ruse deplasându-se dinspre Roma către Bergamo, epicentrul epidemiei de coronavirus din Italia, au circulat online săptămâna aceasta.

„Optzeci la sută din transportul rus sunt lucruri complet inutile sau de foarte mic folos Italiei. Pe scurt, acesta este în mare parte doar un pretext „, a declarat o sursă neidentificată pentru La Stampa, unul dintre cele mai vechi ziare din Italia cu sediul la Torino.

Sursa a declarat că transportul constă în echipamente de dezinfectare, un laborator mobil pentru sterilizare şi alte dispozitive similare.

Sursele La Stampa au afirmat că Putin urmăreşte oportunităţi geopolitice şi diplomatice cu pachetul de ajutor denumit „Din Rusia cu dragoste”, în timp ce Conte a acceptat ajutorul pentru o stabili o relaţie personală bună cu Moscova.

Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a denunţat raportul La Stampa drept „pervers”.

„Astfel de afirmaţii sunt produsul unei minţi perverse. O dorinţă dezinteresată de a ajuta un popor prietenos aflat în dificultate este luată drept viclenie”, a spus Razov pentru agenţia de ştiri RIA Novosti, condusă de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *