Cum se trag sforile pentru funcția de premier britanic

Boris Johnson și fostul său ministru de finanțe, Rishi Sunak, sunt favoriți să ajungă la Downing Street Nr. 10, după ce Liz Truss a demisionat, joi, după șase săptămâni turbulente de mandat, relatează Reuters. Până acum, doar fosta ministră a apărării, Penny Mordaunt, și-a anunțat candidatura oficială, însă Johnson și fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, numărul doi la ultimele alegeri, sunt și ei favoriți să câștige scrutinul. Vineri, informațiile din presa britanică arătau că Sunak a obținut deja sprijinul a 100 de parlamentari,  iar ieri a anunțat  pe Twitter, că va candida la funcţia de premier al Marii Britanii, pentru a „redresa” economia ţării şi a „uni” Partidul Conservator.

Discuții de taină

Fostul premier Boris Johnson și fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak s-au întâlnit în secret sâmbătă, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru nominalizarea premierului în Marea Britanie. Două surse ale BBC au confirmat întâlnirea, dar nu se cunoaște conținutul discuțiilor.

Rishi Sunak continuă să avanseze în cursă, adunând sprijinul a 128 de parlamentari din toate aripile partidului său, inclusiv foști aliați ai lui Johnson.

Boris Johnson se află pe locul al doilea, având 53 de susținători, potrivit BBC. Cu toate acestea, stafful susţine că are sprijinul a 100 de parlamentari, numărul necesar pentru a intra oficial în cursă. Susţinătorii lui Sunak sunt sceptici cu privire la acest lucru şi i-au cerut fostului premier să prezinte dovezi.

Penny Mordaunt este singura candidată care a declarat oficial că este în cursă, dar colegii  de partid nu o susțin.Conform procedurii, candidaţii au timp până astăzi, la prânz, să obţină sprijin pentru a candida. Dacă parlamentarii partidului susţin un singur candidat, noul prim-ministru ar putea fi anunţat luni după-amiază.

În cazul în care vor fi mai mulți candidați, membrii Partidului Conservator vor vota online, iar câștigătorul va fi anunțat vineri.

Un nou mandat pentru Johnson?

Sondajele de opinie au arătat că Boris Johnson ar putea câștiga alegerile din interiorul partidului și să obțină un nou mandat ca premier.

Fostul premier a obținut până acum sprijinul a șase miniștri ai cabinetului: Ben Wallace, Jacob Rees-Mogg, Simon Clarke, Chris Heaton-Harris, Alok Sharma și Anne-Marie Trevelyan.

Printre susținătorii lui Boris Johnson se numără și fostul ministru de Interne Priti Patel, care a declarat că acesta ar putea reuni o echipă unită și ar putea conduce Marea Britanie către un viitor mai puternic și mai prosper.

Posibila încercare a lui Johnson de a se întoarce la putere vine la doar șapte săptămâni după ultima sa zi în reședința premierului.

Succesoarea sa, Liz Truss, este primul ministru cu cel mai scurt mandat din Marea Britanie, demisionând după 45 de zile.

Ea și-a anunțat demisia joi, după o serie de umilitoare schimbări de situație, forțate de reacția negativă a piețelor financiare la politicile sale fiscale.

Mii de britanici au cerut reintegrarea în UE 

Mii de protestatari au mărşăluit sâmbătă prin centrul Londrei cerând ca Marea Britanie să revină în Uniunea Europeană, informează PA Media/dpa. Participanţi din întreaga Mare Britanie au călătorit ore întregi pentru a ajunge la marşul reintegrării naţionale din capitală în care a fost parcurs un traseu între Park Lane şi Piaţa Parlamentului. Nikki Ajibade, o profesoară de 60 de ani din Warwickshire venită cu sora ei la marş, crede că situaţia în care se află ţara acum este o consecinţă directă a referendumului din 2016, „care se presupune că a fost un referendum consultativ”. „Nu a fost o super-majoritate, 52%/şi 48% nu este ceva cu care să răstorni complet întreaga ţară. Uitaţi-vă unde suntem după şase ani. Aşa că credem cu tărie că trebuie să obţinem un guvern raţional, alegeri generale acum, pentru că ăştia se ceartă ca şobolanii într-un sac”.

Întrebată despre posibilitatea ca Boris Johnson să redevină prim-ministru, Ajibade a răspuns: „Dacă se gândesc că Boris Johnson este răspunsul, nu au înţeles întrebarea, haide că este pur şi simplu ridicol. Este o insultă la adresa naţiunii. Este o adevărată insultă la adresa poporului britanic simpla menţionare a numelui său drept posibil candidat. Nu sunt îngrijorată de revenirea lui Boris Johnson. Nu sunt îngrijorată. Cred că ar fi absolut genial, pentru că atunci el ar fi ultimul cui în sicriul conservatorilor. Este o ruşine naţională, o glumă internaţională, în asta ne-au transformat”. Manifestanţii au scandat „Afară cu conservatorii” şi au huiduit atunci când vorbitorii au menţionat perspectiva ca Boris Johnson să devină din nou prim-ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *