Cum și-au dat seama americanii că Rusia a „scurs” către presă răspunsurile primite de la NATO și SUA

Publicarea de către cotidianul spaniol El Pais a răspunsurilor furnizate de NATO și SUA Rusiei în privința garanțiilor de securitate solicitate de Moscova a stârnit un nou scandal diplomatic între cele două tabere. SUA au acuzat Rusia că a furnizat documentele presei și a oferit și argumente, în vreme ce Moscova a respins varianta ca pe o „conspirație” și dă vina pe occidentali.

El Pais a publicat miercuri fotografii cu documente confidențiale întocmite de SUA și NATO ca răspuns la solicitările Rusiei, în care îi propun lui Vladimir Putin să negocieze acorduri de dezarmare și măsuri de creștere a încrederii în diferite foruri care includ Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Strategică SUA-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia.

De asemenea, SUA și NATO propun și un „mecanism de transparență” către Rusia, pentru a verifica absența din bazele NATO cu scut antirachetă din România și Bulgaria a rachetelor de croazieră Tomahawk, care ar fi capabile să ajungă pe teritoriul Rusiei. În schimb, Washingtonul solicită o abordare identică cu două baze de lansare de rachete la alegere pe teritoriul Rusiei.

Documente însemnate

Apariția în presă a acestor documente nu a rămas fără reacție. Într-un interviu pentru agenția rusă de știri TASS, subsecretarul american de stat Victoria Nuland a declarat că documentele au fost furnizate presei de Rusia. Ea a argumentat că facsimilele publicate conțin însemnări (cu carioca albastră) care au fost făcute pe setul de documete trimise de SUA Rusiei, în vreme ce setul de documente trimise aliaților NATO conțin atfel de însemnări.

„Da. De fapt, în propunerea noastră originală – pe care partea rusă a făcut-o acum publică: a apărut ieri (miercuri – n.r.) în El Pais – am abordat foarte specific subiectul indivizibilității securității”, a declarat Victoria Nuland în interviul acordat TASS, pe tema garanțiilor de securitate cerute de Rusia.

La insistența jurnalistului rus, care a întrebat dacă Victoria Nuland crede că „Rusia a aranjat scurgerea de documente”, subsecretarul american de stat a confirmat: „Suntem aproape siguri – în sensul că însemnările care apar pe document sunt la fel cu cele de pe documentul pe care l-am înmânat Federației Ruse. Copiile documentului care fost înmânate aliaților au alte însemnări”.
„Washingtonul să înceteze propaganda”
Replica Moscovei nu a întârziat să apară. Într-o postare pe Facebook, Ambasada Rusiei la Washington a calificat acuzația ca fiind o „conspirație”.

„În loc să se concentreze asupra esenție îngrijorărilor Rusiei, partea americană se angajează în conspirații. Chemăm Washingtonul să înceteze propaganda și să înceapă să lucreze serios la întărirea securității europene”, se arată în mesajul ambasadei.

Mai mult, Rusia spune că documentele ar fi putut fi furnizate presei chiar de SUA sau alte state occidentale, de vreme ce dețineau o copie a documentelor, iar redacția care le-a primit aparține unui stat ocidental.

„La fel de bine, putem presupune că americanii înșiși au făcut o copie a documentului cu însemnări, care a ajuns la jurnaliști. Să ne amintim că materialele au fost publicate într-un ziar dintr-un stat membru NATO (Spania – n.r.), un aliat apropiat al Statelor Unite.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *