DACIA DUSTER – MERITĂ SAU NU?

Pentru a stabili oarecum dacă merită investiția în noua generație a SUV-ului românesc, Dacia Duster, publicația FLEET EUROPE a testat mașina în cauză.

Dacia Duster este o mașină fabricată la Mioveni, în județul Argeș.

Automobile Dacia S.A. este cel mai mare producător român de automobile, care din septembrie 1999 aparține grupului francez RENAULT. Obiectul de activitate al societății îl constituie producerea și comercializarea de automobile, piese auto, mașini unelte și instalații pentru industria de automobile.

Care este punctajul obținut de Dacia Duster?

  1. Aspect și practicabilitate (13 din 20)

La prima vedere, Duster II arată mai degrabă ca un facelift complet decât un nou model, asta până când pătrundeți în interior. Tabloul de bord face o impresie mult mai bună, chiar dacă stilul și finisajul rămân low cost. Platforma nu s-a schimbat, deci nici spațiul interior, nici volumul de încărcare, dar acestea din urmă rămân cele mai bune în clasă. Mai puțin impresionant e spațiul și modul de încărcare a portbagajului.

2. Infotainment (12 din 20)

 Sistemul Duster Media-Nav vine standard pe modelul de vârf și excelează în simplitate și ușurința în utilizare. Din păcate, Apple Car Play sau Android Auto nu sunt în dicționarul său și am constatat că este imposibil ca un Samsung S8 să fie sincronizat cu controlul vocal al lui Duster.

Dacia a luat decizia înțeleaptă de a integra afișajul central mai sus în tabloul de bord. Pentru a economisi costurile, porturile USB și aux sunt poziționate lângă ecran în loc de consola centrală. Conexiunea Bluetooth a funcționat fără probleme.

  1. Siguranță (10 din 20)

Noul Duster nu a fost dezvoltat pentru a obține 5 stele EuroNCAP. De fapt, tocmai a primit 3 stele, ceea ce este, probabil, cu o stea mai puțin decât ceea ce anticipase Dacia.

71% pentru ocupanții adulți, 66% pentru copii și 56% pentru protecția pietonilor sunt sub medie, dar lovitura reală vine de la ratingul Safety Assist: 37%.

Duster-ul nu poate fi echipat cu sistem de frânare autonomă de urgență sau cu sistem de asistență la bord. În cel mai bun caz, veți avea o oglindă pentru punctul mort și o cameră de parcare de 360 de grade. În ziua de azi, este inexplicabil, mai ales că Renault dispune de această tehnologie.

  1. Comportamentul pe șosea (13 din 20)

Chiar dacă este cel mai accesibil SUV B de pe piață, arată foarte bine. Dar se conduce oribil, nu? NU chiar. Am testat versiunea pe benzină de 1,2 litri și 125 de cai putere și am avut un consum mixt de 6,8 litri la 100 kilometri.

De asemenea, a mers foarte bine cu transmisia manuală în 6 trepte. Direcția este imprecisă și suspensia este în mod clar orientată spre confort, dar este o alegere justificată.

Cea mai remarcabilă evoluție comparativ cu predecesorul său este performanța NVH, Duster păstrând bine zgomotele motorului, vântului și suspensiei. Singurul zgomot a venit de la acoperiș.

  1. TCO – costul achiziției (15 din 20)

 Duster rămâne campionul neînvins în ceea ce privește raportul preț/calitate. Pentru același buget ca și Peugeot 2008 sau Renault Captur, veți obține un Duster cu toate dotările, dar să nu vă așteptați la lux, cum ar fi: hayon electric, un volan încălzit, o trapă sau oglinzi laterale electrice pliabile.

Intervalele de service și garanția sunt destul de convenabile. Dacia are o reputație remarcabilă în ceea ce privește fiabilitatea și costurile de întreținere, iar emisiile de CO2 sunt medii.

  1. Concluzii (total 63 din 100 de puncte)

Noul Dacia Duster este mai silențios, mai confortabil și mai ușor de condus, datorită sistemelor de propulsie moderne (e disponibilă chiar și o transmisie cu dublu ambreiaj) și a unui control îmbunătățit NVH. Dispune de toate dotările de care are nevoie un șofer, dar s-ar putea să nu vă placă faptul că nu dispune de frânare autonomă, care ar costa doar 200 de euro.

Pro:
– E confortabilă și se conduce fără zgomote;

– Arată bine și costă puțin;

– Raport bun preț/calitate.

Contra:
– Dezamăgitoare în materie de siguranță;

– Finisaje mediocre;

– Capacitatea și modul de încărcare a portbajului.

Noua generație a Daciei Duster are un preț de pornire în România de 12.450 de euro, cu TVA inclus.

Sursa foto: www.youtube.com