Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă maşină de oraş de pe piaţă, 100% electrică”. Va fi doar un concept, iar până la versiunea de serie va mai trece ceva timp. Confom unor surse din piaţă, modelul va fi unul de oraş şi va costa, cel mai probabil, sub 15.000 de euro. Totuşi, modelul va fi unul şi mai accesibil după aplicarea subvenţiilor pe care mai multe ţări le oferă la achiziţionarea unei maşini electrice.
„Dacia deschide un nou capitol al evoluției sale, abordând segmentul vehiculelor electrice! Standul mărcii va expune astfel, în premieră, un show-car 100% electric. O revoluție în gama Dacia, care profită de experiența de peste 10 ani a Grupului Renault în domeniul mobilității electrice”, informează compania.
Dacia va prezenta și noua motorizare TCe 100 ECO-G. Pentru a marca 15 ani de prezență comercială în Europa, Dacia va expune totodată seria limitată Anniversaire.
Primul automobil electric Dacia va fi lansat pe piață în 2021-2022 și va fi o mașină mică, de oraș, reieșea dintr-un anunț recent al Grupului Renault. Modelul Dacia electric va fi cel mai probabil bazat pe versiunea electrică a lui Renault Twingo, numită Twingo Z.E., programată spre lansare în 2020 (o nouă generație).
Dacia va lansa mai întâi mașini hibride, fiind primul pas către cele electrice, spunea în decembrie, într-o întâlnire cu presa, Christophe Dridi, șeful companiei. Presa franceză a scris de ani buni că Dacia va lansa în 2021 un SUV 100% electric ce ar putea costa 15.000 euro.
”Vom produce la Mioveni mașini hibride plug-in, mergem pas cu pas, nu vom merge din prima să facem un model 100% electric”, spunea Dridi care a adăugat că va fi utilizată platforma pe care este construit și noul Clio, platformă care permite și construirea de hibride plug-in.
Vânzările de autoturisme Dacia în Europa (UE plus Marea Britanie şi ţările EFTA) au înregistrat în ianuarie un declin de 31,4%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile s-a redus la 2,7%, de la 3,6% în perioada similară din 2019, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) publicate marţi.
Datele statistice sunt valabile pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat luna trecută la 30.475 de unităţi, în scădere faţă de ianuarie 2018, când s-au consemnat 44.393 vehicule.
Grupurile franceze Renault şi PSA Peugeot Citroen au raportat în ianuarie scăderi ale vânzărilor de 16,4% şi, respectiv, 14%, în timp ce grupul german Volkswagen şi Ford au înregistrat un declin de 0,1% şi, respectiv 18,6%. Livrările Daimler au scăzut luna trecută cu 10,1%.
Anul trecut, înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat un avans de două cifre (10,1%), până la 581.543 de unităţi.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.